Allt om Kilimanjaro

Kilimanjaro National Park 
Kilimanjaro är Afrikas högsta berg och världens högsta fristående berg. Berget räknas till ett av Tanzanias viktigaste landmärken och är en eftertraktad destination för turister. Rutterna på Kilimanjaro är framtagna av Kilimanjaro National Park Authority som också har hand om alla rutter och camper. Rutterna på Kilimanjaro är Machame, Marangu, Shira, Lemosho, Umbwe och Rongai samt Mweka som kan användas vid nedstigning. Många anser att Machame rutten erbjuder den vackraste vandringen upp mot toppen, Machame rutten kan bestigas på antingen 6 eller 7 dagar. Medan Marangu rutten är den enda rutt där man bor i stugor under bestigningen. 

Kilimanjaroprogram
Kilimanjaro.se arrangerar både gruppresor med fasta datum men även privata bestigningar Kilimanjaro. Alla våra bestigningar sker med privata huvudguider, privat kock och ett team med bärare som finns till för att göra er bestigning så bra som möjligt. Våra program lämpar sig väl för vänner, familj eller företag som önskar ett skräddarsytt program och arrangeras för 1 – 20 personer. Alla våra guider är certifierade av Tanzanias parkmyndighet TANAPA vilket också är ett krav för att få vara guide på Kilimanjaro. Våra Kilimanjaroprogram är utformade för bästa möjliga upplevelse av berget.

Naturen på Kilimanjaro
Kilimanjaro erbjuder fantastiska naturupplevelser. Under en bestigning vandrar ni genom bergets alla vegetationszoner, även klimatet varierar stort. Under den första dagen när ni vandrar genom regnskogen finns det möjlighet att få se och höra colobusapor och blå apor, det är inte heller ovanligt att se olika fågelarter. Vid vissa delar av Kilimanjaros fot lever även elefanter och bufflar, även om man som bestigare aldrig ser dessa djur. När man når en höjd på drygt 3 000 m ö h så når man trädgränsen, redan under andra dagen lämnar man skogspartierna och går in en ny typ av vegetation, ett buskigt landskap som sedan växlar om till lågväxande fauna. I takt med att man kommer upp på högre höjd så försvinner djurlivet nästan helt, även om det finns några finkar som anpassat sig och klarar sig på 4 000 m ö h. Kilimanjaro är också känt för sina stora svarta korpar, dessa fåglar kan ni få se hela vägen upp till 5 000 m ö h. Även kameleonter har möjlighet att överleva och leva på hög höjd, dessa har synts till kring 4 000 meters höjd. När man befinner sig över 4 000 m ö h så har vegetationen förändrats markant. Nu är det klippterräng, vulkanaska, sand och endast några få växter överlever. Väl uppe på 5 000 m ö h är det inte några växter som överlever, när man sedan kommer upp på 5 500 m ö h förändras Kilimanjaros landskap igen. Kilimanjaros toppglaciärer breder ut sig över den svarta vulkanaskan. Naturen och vegetationen på Kilimanjaro är fängslande och fascinerande. Det är en häftig upplevelse att passera alla klimatzoner och få följa bergetsskiftningar.