Machamerutten & Zanzibar

Kontakta oss för mer information om denna resa
 • Dag 1:

  Ankomst Kilimanjaro

  När ni landat på Kilimanjaro International Airport blir ni varmt välkomnade av vår lokala representant. Efter en genomgång av ert reseprogram körs ni till lodgen, som ligger i utkanten av Moshi och vid foten av Mt. Kilimanjaro. 
  Boende: Pink Flamingo Boutique Hotel

 • Dag 2:

  Upptäck Moshi

  Moshi är staden som ligger precis vid foten av Kilimanjaro. En stad med cirka 150 000 invånare och som betraktas som huvudstad i Kilimanjaroregionen. På den lokala marknaden sker en livlig handel från tidig morgon till sen kväll. De flesta invånarna i Kilimanjaroregionen är bönder och handelsmän. Ni kan tillsammans med er guide planera bestigningen av Kilimanjaro. Denna extra dag innan själva vandringen drar igång rekommenderar vi också för att eventuellt försenat bagage ska hinna komma. 
  Övernattning: Pink Flamingo Boutique Hotel
  Måltider: Frukost

 • Dag 3:

  Machame Gate – Machame Camp (1640 m.ö.h. – 2835 m.ö.h.)

  Vandring: ca 11 km
  Beräknad tid: 5-7 h
  Vegetation: Regnskog
  Ungefärlig temperatur: 10-25 grader (dag), 2-10 grader (natt)

  Efter frukost hämtas ni på er lodge. Ni körs till Machame Gate, vid Kilimanjaros södra fot. Vid gaten möts ni upp av ert team som ska hjälpa er till toppen. Här äger
  även obligatoriska formaliteter rum – registrering med namn, adress och passnummer. Så kan den strapatsrika vandringen börja, genom naturskön, lummig regnskog. Nu går ni i svala sommarkläder, endast nödvändig packning bärs i dagryggsäcken. Håll utkik efter apor (svart- vita ”colobusapor” och ”blue monkeys”) och fåglar i de lummiga, resliga träden. Lunch intas på vägen. När ni kommer fram till Machame Camp vilar ni några timmar innan det är dags för middag.
  Övernattning: Tält
  Mat och dricka: Frukost, lunch & middag 

 • Dag 4:

  Machame Camp – Shira Camp (2835 m.ö.h. – 3850 m.ö.h.)

  Vandring: ca 5 km
  Beräknad tid: ca 6 h
  Vegetation: Regnskog och hedlandskap
  Ungefärlig temperatur: 5-15 grader (dag), -2 till 3 grader (natt)

  Machame Camp ligger precis på randen där regnskog övergår i låg-alpin vegetation. Under dagens etapp går ni genom hed- och ljungmarker, öppna landskap, busklandskap och snår. Precis innan lunchstoppet möts ni av ganska ansträngande backar, när dessa backar är avklarade passar det bra med lunch och lite vila. Därefter fortsätter er vandring. Ni anländer till Shira Camp, med mäktig utsikt, bl.a. över både Kibo (toppområdet) och Mount Meru (Tanzanias näst högsta berg). Från Shira är bergets solnedgångar oslagbara. I dag har ni inte lagt särskilt många km bakom er men desto fler backar, vilket lär kännas. Och här, på nästan 4000 meters höjd börjar det bli riktigt kyligt. På kvällen serveras middag på campen.
  Övernattning: Tält
  Mat och dricka: Frukost, lunch & middag 

 • Dag 5:

  Shira Camp – Lava Tower – Barranco Camp (3850 m.ö.h. – ca 4600 m.ö.h. – 3900 m.ö.h.)

  Vandring: ca 11 km
  Beräknad tid: ca 8 h
  Vegetation: Hedlandskap och alpin öken
  Ungefärlig temperatur: 0-15 grader (dag), -2 till 3 grader (natt)

  Dagen bjuder på mäktiga upplevelser och vyer. Höjden man börjar på och slutar dagen på är snarlik, omkring 3900 m.ö.h., men vandringen i dag går mycket upp och ner. Detta beror på att ni ska acklimatiseras till höjden på ett bästa sätt. Ni kommer att passera Lava Tower, ett mäktigt vulkaniskt stentorn som formats ur tidigare vulkanisk aktivitet. Lava Tower ligger på en bra bit över 4000 meters höjd – närmare bestämt 4630 m.ö.h. – och hit tar man sig för att se hur kroppen reagerar på den höga höjden. När man bestiger riktigt höga berg pratar man om att ”walk high, sleep low” för bästa acklimatisering. Därför är denna dag oerhört viktig. Efter Lava Tower går det brant neråt igen till Barranco Camp, beläget strax under 4000 m.ö.h., där ni tillbringar natten. Efter dagens vandrig serveras middag på campen. 
  Övernattning: Tält
  Mat och dricka: Frukost, lunch & middag

 • Dag 6:

  Barranco Camp – Karanga Valley (3900 m.ö.h. –3960 m.ö.h.)

  Vandring: ca 7 km
  Beräknad tid: 5-7 h
  Vegetation: Alpin öken
  Ungefärlig temperatur: 0-15 grader (dag), -2 till 5 grader (natt)

  Precis som dagen innan, börjar ni och slutar dagen på ungefär samma höjd. Men innan dess ska ni tillryggalägga många höjdmeter. Ni kommer att gå upp och ner, genom dalar och uppleva vacker, skiftande natur. Floran som kan överleva på dessa höjder är speciell. Ni kommer att vandra en bra bit över 4000 m.ö.h. även i dag (”walk high, sleep low”). Många upplever dagen som skön, även om den inleds tufft med branta ”Barranco Wall”. Där ni behöver jobbar med hela kroppen för för att nå toppen av ”Karanga Valley”. Sedan går det upp- och ner till Karanga Camp. Middag serveras på campen. 
  Övernattning: Tält
  Mat och dricka: Frukost, lunch & middag

 • Dag 7:

  Karanga Camp – Barafu Camp (3960 m.ö.h. – 4680 m.ö.h.)

  Vandring: ca 6 km
  Beräknad tid: ca 4 h
  Vegetation: Alpin öken
  Ungefärlig temperatur: 0-15 grader (dag), -7 till 5 grader (natt)

  På denna höjd är vegetationen mycket sparsmakad, inte mycket överlever, och ju högre upp ni kommer, desto kalare och kyligare blir det. Dagens vandrig är kortare än tidigare vandringar. Ni anländer till Barafu Camp tidigt på dagen. Detta för att kunna vila, återhämta och förbereda er för vad som komma skall till natten – toppturen!
  Övernattning: Tält
  Mat och dricka: Frukost, lunch & middag

 • Dag 8:

  Barafu Camp – Uhuru Peak – Mweka Camp (4680 m.ö.h. – 5895 m.ö.h. – 3100 m.ö.h.)

  Vandring: 4,5 km (uppåt), 11 km (neråt)
  Beräknad tid: 6-8 h (toppen), 5-8 h (Mweka Camp)
  Vegetation: Alpin öken, istäcke, hedlandskap och regnskog
  Ungefärlig temperatur: -5 till 17 grader (dag), -15 till 10 grader (natt)

  Det är nu det gäller! Ni startar vandringen mot toppen omkring midnatt. Vid kraterkanten, Stella Point, på 5725 meters höjd, är det bara ca 1 timmes vandring kvar till Uhuru Peak. Ju högre upp, desto mer blir det vinter. Gruset övergår allteftersom till snö, is och glaciär. Känner ni av illamående och yrsel är det inte konstigt – syrenivån här uppe är ungefär hälften av den som finns på havsnivå. Om man inte mår alldeles för dåligt är det bara att kriga sig till toppen, med hjälp av både kroppen och knoppen! Ta korta steg för att orka hela vägen. Få känslor kan slå att stå högst uppe på Kilimanjaros topp Uhuru Peak – Afrikas högsta berg och världens högsta fristående berg. Man får inte vara häruppe länge så se till att hinna ta några bilder. Och framför allt – tillåt er att njuta och var stolta över en enastående prestation! Ni går snart ner igen, och stannar vid Barafu Camp för mat och vila. Sedan fortsätter ni neråt. I dag får ni uppleva alla tidigare klimat- och vegetationszoner på en och samma dag. Dagens etapp har varit lång och krävande, så ni är givetvis mycket trötta. Men lite krafter bör återfinnas efterhand som höjden avtar. Nu kommer ni förmodligen att uppskatta den syrerika, friska, fuktiga luften på ett helt nytt sätt. Mweka Camp, där ni ska sova, ligger precis vid regnskogsranden på behagliga 3000 m.
  Övernattning: Tält
  Mat och dricka: Frukost, lunch & middag

 • Dag 9:

  Mweka Camp – Mweka Gate (3100 m.ö.h. – 1640 m.ö.h.)

  Vandring: 9 km
  Beräknad tid: 3-4 h
  Vegetation: Regnskog
  Ungefärlig temperatur: 10-25 grader (dag), 5-12 grader (natt)
  Ni fortsätter neråt i regnskogen till gaten – en vandring på ca 3 h. Håll utkik efter apor (svart- vita ”colobusapor” och ”blue monkeys”) och fåglar i de lummiga, resliga träden. Vid gaten får ni ”signa ut”. Därefter blir ni hämtade och körda till er lodge. Vad har varit mer efterlängtat än att få duscha och gå och lägga sig i en vanlig säng?
  Övernattning: Pink Flamingo Boutique Hotel
  Måltider: Frukost & Lunch

 • Dag 10:

  Flyg till Zanzibar

  Njut av en trevlig frukost på lodgen, därefter körs ni till Kilimanjaro Airport för att därifrån flyga till Zanzibar. Väl framme på Zanzibar möts ni upp och körs till ert boende. 
  Boende: Michamvi Sunset Bay
  Måltider: Frukost, Lunch & Middag

 • Dag 11-14:

  Zanzibar

  Njut av härliga dagar på Zanzibar. Hotellet omges av en vacker trädgård med höga palmer. I anslutning till hotellet finns möjlighet till många olika utflykter bland annat kryddsafari, djuphavsfiske, besök i Stone Town, eller varför inte bara njuta av Indiska oceanen och hotellets härliga omgivning.
  Boende: Michamvi Sunset Bay
  Måltider: Frukost & Middag

 • Dag 15:

  Hemresa

  Njut av er sista dag på Zanzibar, ni körs till flygplatsen i god tid före avresa.
  Måltider: Frukost

Kontaka oss

  

Drömmer ni om att bestiga Kilimanjaro? Skicka en förfrågan, så tar vi fram ett programförslag till er! Välj den resa som du är intresserad av och fyll- i samtliga uppgifter nedan. 

Drömmer ni om att bestiga Kilimanjaro? Skicka en förfrågan, så tar vi fram ett programförslag till er! Välj den resa som du är intresserad av och fyll i samtliga uppgifter nedan. 

Drömmer ni om att bestiga Kilimanjaro? Skicka en förfrågan, så tar vi fram ett programförslag till er! Välj den resa som du är intresserad av och fyll- i samtliga uppgifter nedan. 

Resmål: Tanzania
När går resan: Året runt
Destinationer: Moshi, Kilimanjaro & Zanzibar
Avreseflygplats: Stockholm, Göteborg & Köpenhamn
Ankomstflygplats: Kilimanjaro International Airport  
Hemreseflygplats: Zanzibar International Airport  

Vem kan bestiga Mt. Kilimanjaro?
Att bestiga Mt. Kilimanjaro är en stor utmaning, både fysiskt och psykiskt. För att bestiga Mt. Kilimanjaro krävs ingen teknisk klättring. Det är möjligt för alla som har glädje och fysik som inte ger vika. Om du är aktiv och gillar utmaningar så är det en spännande erfarenhet att bestiga Mt. Kilimanjaro. Det kan vara bra att veta att inte alla når Uhuru peak, 5 895 m ö h. Om du aldrig tidigare befunnit dig på hög höjd är det bra att vara medveten om att du kan få förlorad matlust, trötthet, huvudvärk. Att nå toppen är en stor utmaning och en stor prestation. 

Förberedelser:
Det är en stor fördel om du har erfarenheter av att vara ute och vandra i skog och mark. För att delta på en bestigning bör du vara i god fysisk form, och van vid att vara ute i naturen. Inför en bestigning kan det vara bra att förbereda sig både fysiskt och psykiskt, detta gör du bland annat genom långa vandringar, leta gärna efter områden med branta stigningar. En tränad kropp är alltid bättre förberedd än en otränad, samtidigt är det viktigt att vara medveten om att det inte går att veta i förväg hur man reagerar på att befinna sig på hög höjd.

Klimat:
​Kilimanjaro sträcker sig genom flera klimatzoner pga den varierade höjden. Det här betyder att vegetationen och klimatet pendlar mellan tropisk savann, regnskog, hedlandskap, för att sedan gå över till alpin öken och glaciär. Generellt kan man säga att regnskogen dominerar områderna mellan 1200 - och 2700 m ö h, hedlandskap mellan 2700 - och 3500 m ö h, den alpina öknen mellan 3500 - och 5000 m ö h, och därefter är det snö och is. 

Då större delen av bestigningen sker på högre höjder så kan det bli riktigt kallt, med en temperatur ner mot hela 25 minusgrader. Och oavsett under vilken årstid ni reser så finns det alltid chans till nederbörd med både snö och regn.

Mellan januari och mars är solen ofta framme under morgonen och senare på eftermiddagen. Perioden mellan juni och augusti brukar erbjuda ett klarare och kallare väder. September och oktober brukar ofta bli mildare och skapa molntäcken under trädgränserna, men med fri sikt på de högre höjderna. Under november och december kan vädret variera. Man bör undvika att bestiga Kilimanjaro under den stora regnperioden som infaller april och maj. 

Vårt team:
Under en bestigning har ni en privat huvudguide, egen kock och ett team med bärare. Våra huvudguider har många års erfarenhet av att guida bestigningar på Kilimanjaro. Hela teamet finns till för er under er bestigning. Det är krav från myndigheterna i Tanzania att alla guider ska vara certifierade, en trygghet för er som bestiger Kilimanjaro.

Säkerhet:
Vi lägger upp våra bestigningar med stort fokus på säkerhet trots detta går det inte att garantera att oönskade händelser inte inträffar. Våra huvudguider finns för att hjälpa er om det skulle vara så att något problem uppstår. Om det är någon deltagare som behöver avbryta bestigningen följs denne ner för berget, eventuella extra boendekostnader står resenären själv för. På alla camper finns det ett förstahjälpen team. Guiderna har också kommunikation med vårt team i Moshi som kommunicerar med oss. Vi tecknar försäkring hos Flying Doctors som har 24/7 beredskap. Som resenär är du skyldig att teckna en fullgod reseförsäkring.

Mat:
Alla måltider ingår på Kilimanjaro. Maten är god och välsmakande och framtagen för att passa svenskar och norrmän. Vi har genom åren utvecklat en meny som tillfredsställer det energibehov som behövs på Kilimanjaro. 

Så här kan menyn på Kilimanjaro se ut:
Deltagarna väcks med varm dricka, te eller kaffe på sängen.
Frukost med bröd, diverse pålägg, stekt ägg, korv och havregrynsgröt.
 Dricka består av te, kaffe, varm choklad och vatten.
Middagen består av soppa, huvudrätten kan bestå av potatis, kyckling och grönsaker.

Om du har behov av särskild diet är det möjligt för oss att arrangera och tillmötesgå dina behov. Meddela oss detta vid bokning. 

Vatten:
Första dagen på berget får våra bestigare 3 liter vatten var. Resten av bestigningen finns det tillgång till den mängd vatten som man behöver, kom ihåg att dricka mycket. Vattnet som ni får tillgång till under bestigningen hämtas från fjällbäckar på berget, vattnet kokas och filtreras tills det är färdigt att drickas.

Hygien:
Varmt vatten finns tillgängligt att tvätta sig med, var noga med att tvätta händerna före måltid och använd också våtservetter med desinfektionsmedel.

Boende:
Två personer bor i ett tre -mans tält av god kvalitet. Före och efter bestigningen bor ni på hotell i Moshi av god standard.

Dricks:
Dricks ges till huvudguiden efter avslutad bestigning vid ankomst till Moshi. Rekommendation ca 350 usd per resenär.

Övriga kostnader för er:
*Visum 50 usd per person (om ni köper visum på plats)
*Dricks till er huvudguide cirka 350 usd per resenär
*Övrig dricks
*Utflykter som inte är beskrivna i programmet 
*Dryck
*Reseförsäkring
*Vaccinering

Villkor
Safariresor AB reserverar sig för att nämnda lodger inte är tillgängliga vid mottagandet av er beställning. Safariresor AB reserverar sig för valutaförändringar och prisändringar utanför Safariresor ABs  kontroll. Läs våra resevillkor. 

Resevillkor
Safariresor AB resevillkor ligger till grund för den förbindelse som ni gör i samband med att ni bokar en resa hos Kilimanjaro.se. Därför ber vi er att noga läsa igenom Kilimanjaro.se resevillkor. Våra resor omfattas av paketreselagen.

Kammarkollegiet
Enligt svensk lag är Safariresor AB som researrangör skyldiga att ställa resegaranti hos kammarkollegiet. Resegarantin säkerställer att du som kund hos Safariresor AB får pengarna tillbaka vid konkurs. Mer information hittar du på www.kammarkollegiet.se

Flygbiljetter
Internationella flygbiljetter är inte inkluderade i priset. Detta innebär att det är möjligt för er att boka flygresan själva om ni vill. När vi bokar flygbiljetter får ni först en reservation för er flygresa, där ni kan se er resrutt. Ni är ansvariga att kontrollera så att alla namn finns med och att namnen är stavade enligt era pass. Vi använder oss av elektroniska flygbiljetter som ni själva skriver ut. På flygplatsen skriver ni ut era boarding pass.

Pass & Visum
Passet ska vara giltigt 6 månader efter resans sista dag. Det ska finnas 2 tomma sidor i ditt pass för eventuell stämpling vid in- och utresa. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns några skador. Visum köps vid ankomst på flygplats för 50 USD. Visum kan även köpas på Tanzanias ambassad i Stockholm. Passet måste ha en giltighetstid på 6 månader efter resans sista dag.

Reseförsäkring
Som resenär ansvarar du själv för att säkerställa att du har en fullgod reseförsäkring för din resa. Detta är viktigt i de fall du drabbas av försening, skada, sjukdom mm. Vi ber dig därför att kontakta ditt försäkringsbolag och rådfråga dem. Som resenär ansvar du för att säkerställa att din försäkring också gäller för vistelse på hög höjd.

Vaccination
Det viktigt att ni vaccinerar er inför er resa. Kontakta din vårdcentral eller läkare för mer information om vilka vaccin som du behöver under din resa. Tänk på att vara ute i god tid med din vaccinering och kom ihåg att ta med ditt vaccinationskort under din resa. När du har kommit hem från din Afrikaresa ska du komma ihåg att du har varit i tropikerna. Om du börjar må dåligt efter din resa så tveka inte att uppsöka läkare. Informera läkaren om din resa till Afrika.

Medicin och sjukvård
Delar av er resa befinner ni er på svåråtkomliga platser, det innebär att det kan vara svårt att lösa specialbehov snabbt och smidigt under er resan. Det kan handla om kost eller läkemedel, därför är det av stor vikt att ni meddelar oss om era särskilda behov vid bokning av er bestigning så att vi kan anpassa programmet efter er eller komma med särskilda direktiv. Alla resenärer ansvarar själva för att ta med sig den medicin som man själv behöver. Det är bra att ta med sig ett eget litet ”medicin kitt” i förebyggande syfte; huvudvärkstabletter, vätskeersättning, handsprit, plåster, medicin för magåkommor mm.

Bagage och vikt
Vid bokning skickar vi ut en packlista, förhoppningsvis kan packlistan vara till hjälp när ni packar inför er resa. Tänk på att kontrollera hur mycket bagage ni får ta med er på flygresan. Vikten varierar beroende på vilket bolag ni flyger med. Om ni flyger inrikes under er resa i Tanzania ber vi er att vara extra observanta, ofta gäller särskilda direktiv för inrikesflygen. T ex: 15 kg per person inklusive handbagage i mjuka väskor. Vid frågor eller oklarheter vad gäller bagage ber vi er att kontakta oss. 

Transport i Tanzania
När ni landar på Kilimanjaro International Airport i Tanzania möts ni upp och hälsas välkomna, därefter körs ni till ert boende i Moshi.

Valuta
Valutan i Tanzania heter Tanzania shilling (TZS), ofta är det mer fördelaktigt att betala med lokal valuta än att betala med USD. Tanzania Shilling tar ni enkelt ut via uttagsautomat på Kilimanjaro flygplats, i Arusha eller i Stown town på Zanzibar. Det går också bra att betala med USD i hela Tanzania. Se till att ta med mindre valörer (1-5 dollar sedlar) då de är mest användbara. Vanligtvis går det att betala med kort på de flesta hotell/lodger & tältcamper men detta kan variera beroende på täckning, därför är det viktigt att ha tillgång till kontanter. 

Mobil
Mobilen har ökat BNP i flera afrikanska länder, det innebär också att man satsar på att på att bygga ut mobilnätet. Din täckning under din bestigning kan variera väldigt beroende på var du befinner dig samt vilken mobiloperatör du har.

Tidsskillnad
Tanzania är en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid. 

Språk
Tanzanias nationalspråk är engelska och kiswahili.  

Införsel till Sverige
Du är själv ansvarig för att det som du för med dig in i Sverige. Läs mer på www.tullverket.se 

Svenska Ambassaden
Den Svenska ambassaden i Tanzania ligger i landets kommersiella huvudstad, Dar es Salaam.

Adress
Mirambo Street/Garden Avenue, Dar es Salaam 

Postadress
Embassy of Sweden
P.O. Box 9274
Dar es Salaam
Tanzania

Ambassadens kontaktuppgifter
Tel: +255 22 219 6500
+255 22 219 6555 (Migrationsärenden)
Fax: +255 22 219 6503
E-post: ambassaden.dar-es-salaam@gov.se

Akuta konsulära ärenden
Vid akuta konsulära ärenden utanför kontorstid kontaktar du ambassaden per telefon 022-2196500 och trycker "0" för att kopplas till jourhavande tjänsteman.