Marangurutten

Kontakta oss för mer information om denna resa
 • Dag 1:

  Ankomst Kilimanjaro

  När ni landat på Kilimanjaro International Airport blir ni varmt välkomnade av vår lokala representant. Efter en genomgång av ert reseprogram körs ni till lodgen, som ligger i utkanten av Moshi och vid foten av Mt. Kilimanjaro. 
  Boende: Pink Flamingo Boutique Hotel

 • Dag 2:

  Upptäck Moshi

  Moshi är staden som ligger precis vid foten av Kilimanjaro. En stad med cirka 150 000 invånare och som betraktas som huvudstad i Kilimanjaroregionen. På den lokala marknaden sker en livlig handel från tidig morgon till sen kväll. De flesta invånarna i Kilimanjaroregionen är bönder och handelsmän. Ni kan tillsammans med er guide planera bestigningen av Kilimanjaro. Denna extra dag innan själva vandringen drar igång rekommenderar vi också för att eventuellt försenat bagage ska hinna komma. 
  Övernattning: Pink Flamingo Boutique Hotel
  Måltider: Frukost

 • Dag 3:

  Marangu Gate – Mandara Hut (1870 m.ö.h. – 2720 m.ö.h.)

  Vandring: ca 8 km
  Beräknad tid: 4-6 h
  Vegetation: Regnskog
  Ungefärlig temperatur: 20-25 grader (dag), 10 grader (natt)

  Efter frukost hämtas ni på er lodge och körs till Marangu Gate. Här möts ni upp av ert team på berget. Formaliteter såsom registrering med namn, adress och passnummer är obligatoriskt. Sedan kan vandringen börja, i den lummiga, artrika regnskogen med resliga träd. I träden kan man spana efter otaliga fåglar och aporna diademmermarkatta (blue monkey) och östlig svartvit guereza (black-and-white colobus). Lunch intas under vägen. Övernattning på Mandara Hut, i enkla trähyddor i olika storlekar. Middag äter ni vid Mandara Hut.
  Övernattning: Trästugor
  Mat och dricka: Frukost, lunch & middag

 • Dag 4:

  Mandara Hut – Horombo Hut (2720 m.ö.h. – 3720 m.ö.h.)

  Vandring: ca 12 km
  Beräknad tid: 6-8 h
  Vegetation: Hedlandskap
  Ungefärlig temperatur: 10-17 grader (dag), 0-3 grader (natt)

  Efter frukost vid Mandara Hut börjar vandringen. Ni överger regnskogen för mer sparsmakad och kortvuxen vegetation – hed, ljung, buskar och snår. Dagens etapp bjuder på spännande
  flora och fauna, fantastiska vyer och relativt lätt vandring. Picknicklunch intas under vägen. Övernattning på Horombo Hut vars sovsalar påminner om Mandara Huts. Vid Horombo Hut äter ni middag under kvällen. Vid klart väder njuter ni av den fantastiska stjärnhimlen. 
  Övernattning: Trästugor
  Mat och dricka: Frukost, lunch & middag

   

 • Dag 5:

  Acklimatiseringsdag vid Horombo Hut (3720 m.ö.h. och uppåt)

  Vandring: ca 400-600 höjdmeter
  Beräknad tid: ca 3-6 h
  Vegetation: Hedlandskap
  Ungefärlig temperatur: 10-17 grader (dag), 0-3 grader (natt)

  En mycket viktig dag är acklimatiseringsdagen. När man befinner sig på högre höjder minskar tillgången på syre, vilket kan göra att kan känna sig sjuk. Det är viktigt att vandra uppåt i terrängen (gärna 400-600 höjdmeter!) i sakta mak så att man befinner sig över 4000 m.ö.h. – detta är nämligen en känslig smärtgräns för kroppen. Efteråt går ni neråt igen till Horombo Hut för att sova. Just principen ”walk high, sleep low” är ett mycket effektivt sätt att acklimatisera kroppen under bergsbestigning. Ni äter middag på Horombo Hut. 
  Övernattning: Trästugor
  Mat och dricka: Frukost, lunch & middag

 • Dag 6:

  Horombo Hut – Kibo Hut (3720 m.ö.h. – 4703 m.ö.h.)

  Vandring: ca 10 km
  Beräknad tid: 5-7 h
  Vegetation: Alpin öken
  Ungefärlig temperatur: 0-10 grader (dag), -7-0 grader (natt)

  En dag med mycket stigning till Kibo genom det alltmer karga landskapet. Ni passerar ”The Saddle”, mellan toppområdena Mawenzi och Kibo, där inte mycket kan leva. Landskapet är
  månlikt och liknar förmodligen inte mycket ni sett tidigare. Lunch äts på vägen. Ni anländer till Kibo Hut på eftermiddagen. För vissa är den sista delen av vandringen relativt enkel, för andra mycket tuff – beroende på hur bra man tar höjden. Vid Kibo Hut serveras middag. Sedan måste ni se till att få ordentligt med vila eftersom en tuff etapp väntar vid midnatt.
  Övernattning: Trästugor
  Mat och dricka: Frukost, lunch & middag

 • Dag 7:

  Kibo Hut – Uhuru Peak – Horombo Hut (4703 m.ö.h – 5895 m.ö.h. – 3720 m.ö.h.)

  Vandring: 5,5 km (uppåt), 15 km (neråt)
  Beräknad tid: 6-8 h (toppen), 5-8 h (Horombo Hut)
  Vegetation: Alpin öken och istäcke
  Ungefärlig temperatur: -5 till 15 grader (dag), -15 till 5 grader (natt)

  Ni väcks någon gång runt 22.00 på kvällen, och får varm dryck och något att äta innan vandringen börjar runt midnatt – mot toppen! Från Kibo Hut till Gilman’s Point på 5681 m.ö.h. tar det ca 6 h. Åsynen av den vackra soluppgången över berget kan ge extra krafter för nu är det tufft. Korta steg och många korta pauser är viktigt för att orka. Från Gilman’s Point till Kilimanjaros toppen Uhuru Peak, på 5895 mö.h., är det bara 200 meter. Sträckan känns dock mycket längre på grund av den extrema höjden. När ni når toppen kommer mödan vara värd! Känslan av att stå högst upp på Afrikas högsta berg och världens högsta fristående berg är oslagbar! Ni får inte stanna på toppen särskilt länge så se till att ta bilder och njuta av er bragd! Nu väntar en lång väg ner igen. Väl tillbaka på Horombo Hut kan ni äntligen vila ut efter en lång och extremt tuff dag.
  Övernattning: Trästugor
  Mat och dricka: Frukost, lunch & middag

 • Dag 8:

  Horombo Hut – Marangu Gate (3720 m.ö.h. – 1880 m.ö.h.)

  Vandring: ca 20 km
  Beräknad tid: 5-7 h
  Vegetation: Alpin öken och regnskog
  Ungefärlig temperatur: 10-25 grader (dag), 0-15 grader (natt)

  Ni fortsätter neråt, genom regnskogen, till gaten. Vandringen är relativt lätt men benen kommer att vara trötta, det är bara att bita i den sista sträckan. Väl framme vid Marangu Gate registreras ni. Därefter körs ni till er lodge – ingenting har väl varit mer efterlängtat än en varm dush och en skön säng?
  Övernattning: Pink Flamingo Boutique Hotel
  Måltider: Frukost & Lunch

 • Dag 9:

  Hemresa

  Njut av en lugn förmiddag på Lodgen. Ni körs till flygplatsen i god tid före avresa.  
  Måltider: Frukost

Kontaka oss

  

Drömmer ni om att bestiga Kilimanjaro? Skicka en förfrågan, så tar vi fram ett programförslag till er! Välj den resa som du är intresserad av och fyll- i samtliga uppgifter nedan. 

Drömmer ni om att bestiga Kilimanjaro? Skicka en förfrågan, så tar vi fram ett programförslag till er! Välj den resa som du är intresserad av och fyll i samtliga uppgifter nedan. 

Drömmer ni om att bestiga Kilimanjaro? Skicka en förfrågan, så tar vi fram ett programförslag till er! Välj den resa som du är intresserad av och fyll- i samtliga uppgifter nedan. 

Resmål: Tanzania
När går resan: Året runt
Destinationer: Moshi & Kilimanjaro 
Avreseflygplats: Stockholm, Göteborg & Köpenhamn
Ankomstflygplats: Kilimanjaro International Airport  
Hemreseflygplats: Kilimanjaro International Airport  

Vem kan bestiga Mt. Kilimanjaro?
Att bestiga Mt. Kilimanjaro är en stor utmaning, både fysiskt och psykiskt. För att bestiga Mt. Kilimanjaro krävs ingen teknisk klättring. Det är möjligt för alla som har glädje och fysik som inte ger vika. Om du är aktiv och gillar utmaningar så är det en spännande erfarenhet att bestiga Mt. Kilimanjaro. Det kan vara bra att veta att inte alla når Uhuru peak, 5 895 m ö h. Om du aldrig tidigare befunnit dig på hög höjd är det bra att vara medveten om att du kan få förlorad matlust, trötthet, huvudvärk. Att nå toppen är en stor utmaning och en stor prestation.

Förberedelser:
Det är en stor fördel om du har erfarenheter av att vara ute och vandra i skog och mark. För att delta på en bestigning bör du vara i god fysisk form, och van vid att vara ute i naturen. Inför en bestigning kan det vara bra att förbereda sig både fysiskt och psykiskt, detta gör du bland annat genom långa vandringar, leta gärna efter områden med branta stigningar. En tränad kropp är alltid bättre förberedd än en otränad, samtidigt är det viktigt att vara medveten om att det inte går att veta i förväg hur man reagerar på att befinna sig på hög höjd.

Klimat:
​Kilimanjaro sträcker sig genom flera klimatzoner pga den varierade höjden. Det här betyder att vegetationen och klimatet pendlar mellan tropisk savann, regnskog, hedlandskap, för att sedan gå över till alpin öken och glaciär. Generellt kan man säga att regnskogen dominerar områderna mellan 1200 - och 2700 m ö h, hedlandskap mellan 2700 - och 3500 m ö h, den alpina öknen mellan 3500 - och 5000 m ö h, och därefter är det snö och is. 

Då större delen av bestigningen sker på högre höjder så kan det bli riktigt kallt, med en temperatur ner mot hela 25 minusgrader. Och oavsett under vilken årstid ni reser så finns det alltid chans till nederbörd med både snö och regn.

Mellan januari och mars är solen ofta framme under morgonen och senare på eftermiddagen. Perioden mellan juni och augusti brukar erbjuda ett klarare och kallare väder. September och oktober brukar ofta bli mildare och skapa molntäcken under trädgränserna, men med fri sikt på de högre höjderna. Under november och december kan vädret variera. Man bör undvika att bestiga Kilimanjaro under den stora regnperioden som infaller april och maj. 

Vårt team:
Under en bestigning har ni en privat huvudguide, egen kock och ett team med bärare. Våra huvudguider har många års erfarenhet av att guida bestigningar på Kilimanjaro. Hela teamet finns till för er under er bestigning. Det är krav från myndigheterna i Tanzania att alla guider ska vara certifierade, en trygghet för er som bestiger Kilimanjaro.

Säkerhet:
Vi lägger upp våra bestigningar med stort fokus på säkerhet trots detta går det inte att garantera att oönskade händelser inte inträffar. Våra huvudguider finns för att hjälpa er om det skulle vara så att något problem uppstår. Om det är någon deltagare som behöver avbryta bestigningen följs denne ner för berget, eventuella extra boendekostnader står resenären själv för. På alla camper finns det ett förstahjälpen team. Guiderna har också kommunikation med vårt team i Moshi som kommunicerar med oss. Vi tecknar försäkring hos Flying Doctors som har 24/7 beredskap. Som resenär är du skyldig att teckna en fullgod reseförsäkring.

Mat:
Alla måltider ingår på Kilimanjaro. Maten är god och välsmakande och framtagen för att passa svenskar och norrmän. Vi har genom åren utvecklat en meny som tillfredsställer det energibehov som behövs på Kilimanjaro. 

Så här kan menyn på Kilimanjaro se ut:
Deltagarna väcks med varm dricka, te eller kaffe på sängen.
Frukost med bröd, diverse pålägg, stekt ägg, korv och havregrynsgröt. 
Dricka består av te, kaffe, varm choklad och vatten. Middagen består av soppa, huvudrätten kan bestå av potatis, kyckling och grönsaker.

Om du har behov av särskild diet är det möjligt för oss att arrangera och tillmötesgå dina behov. Meddela oss detta vid bokning. 

Vatten:
Första dagen på berget får våra bestigare 3 liter vatten var. Resten av bestigningen finns det tillgång till den mängd vatten som man behöver, kom ihåg att dricka mycket. Vattnet som ni får tillgång till under bestigningen hämtas från fjällbäckar på berget, vattnet kokas och filtreras tills det är färdigt att drickas.

Hygien:
Varmt vatten finns tillgängligt att tvätta sig med, var noga med att tvätta händerna före måltid och använd också våtservetter med desinfektionsmedel.

Boende:
Stugor längs med Marangu leden. Före och efter bestigningen bor ni på hotell i Moshi av god standard.

Dricks:
Dricks ges till huvudguiden efter avslutad bestigning vid ankomst till Moshi. Rekommendation ca 300-350 usd per resenär.

Övriga kostnader för er:
*Visum 50 usd per person (om ni köper visum på plats)
*Dricks till er huvudguide cirka 300-350 usd per resenär
*Övrig dricks
*Utflykter som inte är beskrivna i programmet 
*Dryck
*Reseförsäkring
*Vaccinering

Villkor
Safariresor.se reserverar sig för att nämnda lodger inte är tillgängliga vid mottagandet av er beställning. Safariresor.se reserverar sig för valutaförändringar och prisändringar utanför Safariresor.se kontroll. Läs våra resevillkor. 

Resevillkor
Safariresor AB resevillkor ligger till grund för den förbindelse som ni gör i samband med att ni bokar en resa hos Kilimanjaro.se. Därför ber vi er att noga läsa igenom Kilimanjaro.se resevillkor. Våra resor omfattas av paketreselagen.

Kammarkollegiet
Enligt svensk lag är Safariresor AB som researrangör skyldiga att ställa resegaranti hos kammarkollegiet. Resegarantin säkerställer att du som kund hos Safariresor AB får pengarna tillbaka vid konkurs. Mer information hittar du på www.kammarkollegiet.se

Flygbiljetter
Internationella flygbiljetter är inte inkluderade i priset. Detta innebär att det är möjligt för er att boka flygresan själva om ni vill. När vi bokar flygbiljetter får ni först en reservation för er flygresa, där ni kan se er resrutt. Ni är ansvariga att kontrollera så att alla namn finns med och att namnen är stavade enligt era pass. Vi använder oss av elektroniska flygbiljetter som ni själva skriver ut. På flygplatsen skriver ni ut era boarding pass.

Pass & Visum
Passet ska vara giltigt 6 månader efter resans sista dag. Det ska finnas 2 tomma sidor i ditt pass för eventuell stämpling vid in- och utresa. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns några skador. Visum köps vid ankomst på flygplats för 50 USD. Visum kan även köpas på Tanzanias ambassad i Stockholm. Passet måste ha en giltighetstid på 6 månader efter resans sista dag.

Reseförsäkring
Som resenär ansvarar du själv för att säkerställa att du har en fullgod reseförsäkring för din resa. Detta är viktigt i de fall du drabbas av försening, skada, sjukdom mm. Vi ber dig därför att kontakta ditt försäkringsbolag och rådfråga dem. Som resenär ansvar du för att säkerställa att din försäkring också gäller för vistelse på hög höjd.

Vaccination
Det viktigt att ni vaccinerar er inför er resa. Kontakta din vårdcentral eller läkare för mer information om vilka vaccin som du behöver under din resa. Tänk på att vara ute i god tid med din vaccinering och kom ihåg att ta med ditt vaccinationskort under din resa. När du har kommit hem från din Afrikaresa ska du komma ihåg att du har varit i tropikerna. Om du börjar må dåligt efter din resa så tveka inte att uppsöka läkare. Informera läkaren om din resa till Afrika.

Medicin och sjukvård
Delar av er resa befinner ni er på svåråtkomliga platser, det innebär att det kan vara svårt att lösa specialbehov snabbt och smidigt under er resan. Det kan handla om kost eller läkemedel, därför är det av stor vikt att ni meddelar oss om era särskilda behov vid bokning av er bestigning så att vi kan anpassa programmet efter er eller komma med särskilda direktiv. Alla resenärer ansvarar själva för att ta med sig den medicin som man själv behöver. Det är bra att ta med sig ett eget litet ”medicin kitt” i förebyggande syfte; huvudvärkstabletter, vätskeersättning, handsprit, plåster, medicin för magåkommor mm.

Bagage och vikt
Vid bokning skickar vi ut en packlista, förhoppningsvis kan packlistan vara till hjälp när ni packar inför er resa. Tänk på att kontrollera hur mycket bagage ni får ta med er på flygresan. Vikten varierar beroende på vilket bolag ni flyger med. Om ni flyger inrikes under er resa i Tanzania ber vi er att vara extra observanta, ofta gäller särskilda direktiv för inrikesflygen. T ex: 15 kg per person inklusive handbagage i mjuka väskor. Vid frågor eller oklarheter vad gäller bagage ber vi er att kontakta oss. 

Transport i Tanzania
När ni landar på Kilimanjaro International Airport i Tanzania möts ni upp och hälsas välkomna, därefter körs ni till ert boende i Moshi.

Valuta
Valutan i Tanzania heter Tanzania shilling (TZS), ofta är det mer fördelaktigt att betala med lokal valuta än att betala med USD. Tanzania Shilling tar ni enkelt ut via uttagsautomat på Kilimanjaro flygplats, i Arusha eller i Stown town på Zanzibar. Det går också bra att betala med USD i hela Tanzania. Se till att ta med mindre valörer (1-5 dollar sedlar) då de är mest användbara. Vanligtvis går det att betala med kort på de flesta hotell/lodger & tältcamper men detta kan variera beroende på täckning, därför är det viktigt att ha tillgång till kontanter. 

Mobil
Mobilen har ökat BNP i flera afrikanska länder, det innebär också att man satsar på att på att bygga ut mobilnätet. Din täckning under din bestigning kan variera väldigt beroende på var du befinner dig samt vilken mobiloperatör du har.

Tidsskillnad
Tanzania är en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid. 

Språk
Tanzanias nationalspråk är engelska och kiswahili.  

Införsel till Sverige
Du är själv ansvarig för att det som du för med dig in i Sverige. Läs mer på www.tullverket.se 

Svenska Ambassaden
Den Svenska ambassaden i Tanzania ligger i landets kommersiella huvudstad, Dar es Salaam.

Adress
Mirambo Street/Garden Avenue, Dar es Salaam 

Postadress
Embassy of Sweden
P.O. Box 9274
Dar es Salaam
Tanzania

Ambassadens kontaktuppgifter
Tel: +255 22 219 6500
+255 22 219 6555 (Migrationsärenden)
Fax: +255 22 219 6503
E-post: ambassaden.dar-es-salaam@gov.se

Akuta konsulära ärenden
Vid akuta konsulära ärenden utanför kontorstid kontaktar du ambassaden per telefon 022-2196500 och trycker "0" för att kopplas till jourhavande tjänsteman.