Northern Circuit - via Machame

Kontakta oss för mer information om denna resa
 • Dag 1:

  Ankomst Kilimanjaro

  När ni landat på Kilimanjaro International Airport blir ni varmt välkomnade av vår lokala representant. Efter en genomgång av ert reseprogram körs ni till lodgen, som ligger i utkanten av Moshi och vid foten av Mt. Kilimanjaro. 
  Boende: Pink Flamingo Boutique Hotel

 • Dag 2:

  Upptäck Moshi

  Moshi är staden som ligger precis vid foten av Kilimanjaro. En stad med cirka 150 000 invånare och som betraktas som huvudstad i Kilimanjaroregionen. På den lokala marknaden sker en livlig handel från tidig morgon till sen kväll. De flesta invånarna i Kilimanjaroregionen är bönder och handelsmän. Ni kan tillsammans med er guide planera bestigningen av Kilimanjaro. Denna extra dag innan själva vandringen drar igång rekommenderar vi också för att eventuellt försenat bagage ska hinna komma. 
  Övernattning: Pink Flamingo Boutique Hotel
  Måltider: Frukost

 • Dag 3:

  Machame Gate – Machame Camp (1640 m.ö.h. – 2835 m.ö.h.)

  Vandring: ca 11 km
  Beräknad tid: 5-7 h
  Vegetation: Regnskog
  Ungefärlig temperatur: 10-25 grader (dag), 2-10 grader (natt)

  Efter frukost hämtas ni vid er lodge och körs till gaten i Kilimanjaro nationalpark. Här väntar ert Kilimanjaroteam på er. Formell registrering med namn, adress och passnummer äger rum. Iklädda sköna sommarkläder, börjar ni den första etappens vandring som går genom artrik, vacker och varierande regnskog. Stora ormbunkar och gigantiska träd som ceder, fikus, kamfer och många fler, ramar in stigen som leder stigen uppåt. Lunch äts under vägen. På plats vid Machame Camp äter ni middag och tillbringar natten.
  Övernattning: Tält
  Måltider: Frukost, lunch & middag

 • Dag 4:

  Machame Camp – Shira Camp (2835 m.ö.h. – 3850 m.ö.h.)

  Vandring: ca 5 km
  Beräknad tid: ca 6 h
  Vegetation: Regnskog och hedlandskap
  Ungefärlig temperatur: 5-15 grader (dag), -2 till 3 grader (natt)

  Ni överger regnskogen och går in i den låg-alpina vegetationen som präglas hedlandskap, ljungmark, buskar och snår. När halva dagens etapp är avklarad äter ni lunch. Lunchen föregås dock av ganska ansträngande backar som tar på krafterna. Ni kan förmodligen fortsatt vandra i sommarkläderna. Men när ni anländer till lägret Shira Camp (II), på drygt 3800 m.ö.h. lär det vara rejält svalare och ni får ta klä på er. Från Shira Camp är utsikten och solnedgångarna slående. Man kan se både till Kibo (toppområde) och till Mount Meru – en annan vulkan, tillika Tanzanias näst högsta berg.
  Övernattning: Tält
  Måltider: Frukost, lunch & middag

   

 • Dag 5:

  Shira Camp – via Lava Tower – Moir Hut (3850 m.ö.h. – via 4630 m.ö.h. – 4200 m.ö.h.)

  Vandring: ca 14 km
  Beräknad tid: 5-7 8 h
  Vegetation: Hedlandskap och alpin öken
  Ungefärlig temperatur: 0-15 grader (dag), -2 till 3 grader (natt)

  En del av turen denna dag är förlagd till Lava Tower, ett mäktigt vulkaniskt stentorn som formats ur tidigare utbrott. Ni kommer då att befinna sig en bit över 4500 m.ö.h. Hit går ni för att ni ska se hur kroppen reagerar på höjden. Från Lava Tower går det sedan neråt igen, till er camp. Ni äter middag och sover vid Moir Hut, på 4200 meters höjd. Just devisen ”walk high, sleep low” används vid bestigning av riktigt höga berg. Om man känt obehag av höjden vid Lava Tower ska man inte oroa sig. Chansen till bättre acklimatisering i morgon har nu ökat. 
  Övernattning: Tält
  Måltider: Frukost, lunch & middag

   

 • Dag 6:

  Moir Hut – Pofu Camp (4200 m.ö.h. – 4100 m.ö.h.)

  Vandring: ca 12 km
  Beräknad tid: 6- 8 h
  Vegetation: Alpin öken
  Ungefärlig temperatur: 0-15 grader (dag), -2 till 5 grader (natt)

  Denna dag börjar och avslutas på likande höjd, men däremellan avverkas en hel del vandring. I början möts ni av brant klättring, upp till 4300 m.ö.h. I övrigt ligger dagens högsta punkt på ca 4500 m.ö.h. Höjden kan vara tuff för många med symptom som huvudvärk. Ta det ”pole pole” (ta det lugnt, på swahili), ta korta steg, många pauser och drick vatten. Er camp ligger på lägre höjd. På vägen ner, har ni vy ner i Amboseli nationalpark i Kenya. På långt håll kan man se djur, som strövande bufflar och antiloper. Ni stannar vid Pofu Camp, på 4100 meters höjd – ”pofu” betyder just antilop på swahili. I dag kommer att ni att vandra på högre höjd än ni sover – alltså är även denna dag viktig för acklimatiseringen till höjden.
  Övernattning: Tält
  Måltider: Frukost, lunch & middag

 • Dag 7:

  Pofu Camp – Third Cave Camp (4200 m.ö.h. – 3800 m.ö.h.)

  Vandring: ca 8 km
  Beräknad tid: 6- 8 h
  Vegetation: Alpin öken och hedlandskap
  Ungefärlig temperatur: 0-15 grader (dag), -7 till 5 grader (natt)

  Dagens etapp är småkuperad. Ni går genom dalar, de flesta torra, och vegetationen är varierande men ganska sparsmakad. Ni kan fortsatt få se djur på långt håll. Annars har ni Kibo till höger om er och Mawenzi växer sig gradvis större framför era ögon. Det berömda området ”The Saddle” mellan dem är inte synligt riktigt än. Ni sover på Third Cave Camp, strax under 4000. Vid klart väder får ni njuta av den fantastiska stjärnhimlen. Middag äter ni på er camp. 
  Övernattning: Tält
  Måltider: Frukost, lunch & middag

 • Dag 8:

  Third Cave Camp – School Hut Camp (3800 m.ö.h. – 4800 m.ö.h.)

  Vandring: ca 6 km
  Beräknad tid: 4-5 h
  Vegetation: Alpin öken
  Ungefärlig temperatur: 0-15 grader (dag), -7 till 5 grader (natt)

  Dagens sträcka är kortare, men lär ändå kännas med alla höjdmetrar ni tillryggalägger. När ni går får ni häpnadsväckande utsikt över ”The Saddle”, bort till Mawenzi. Luften blir allt tunnare. Fokusera på andningen och att ta det "pole pole". På vägen får ni förmodligen se (be annars om det!) en riktig raritet i det karga, livlösa landskapet – nämligen ett riktigt buffelkavader. Den döda kroppshyddan är förvånansvärt välbevarad. Detta blir även en naturlig plats för vila och hämta andan. Lyssna hela tiden på kroppen och gå sakta under vandringen. Ni kommer fram till lägret ganska tidigt på dagen för att hinna vila och förbereda er för veckans höjdpunkt – toppturen! Även om det är svårt på grund av spänd förväntan, ska man försöka att få så mycket sömn som möjligt. Ni äter middag på er camp. 
  Övernattning: Tält
  Måltider: Frukost, lunch & middag

 • Dag 9:

  School Hut Camp – Uhuru Peak – Mweka Camp (4800 m.ö.h. – 5895 m.ö.h. – 3100 m.ö.h.)

  Vandring: ca 6 km (uppåt), ca 11 km (neråt)
  Beräknad tid: 6-8 h (toppen), 5-8 h (Mweka Camp)
  Vegetation: Alpin öken, istäcke, hedlandskap och regnskog
  Ungefärlig temperatur: -5 till 17 grader (dag), -15 till 10 grader (natt)

  Ni kommer att väckas omkring 23.00 på kvällen. Ni serveras något lättare att äta och varm dryck. Ungefär när klockan slår midnatt, denna er sjunde dag på Kilimanjaro, börjar vandringen mot Uhuru Peak. Månen och era pannlampor leder vägen. Det kommer att vara tufft, men med hjälp av envis och stark kropp och knopp, kan ni nå Afrikas högsta topp. Från Gilman’s Point, 5685 m.ö.h., ser ni förmodligen solen gå upp över en ny dag. Härifrån återstår det ca 2 h till toppen. Ni kommer förmodligen behöva gräva djupt efter krafter. Tänk på att ta korta steg och tänka på andningen för att orka hela vägen. När ni står där på Uhuru Peak på Kilimanjaro – Afrikas högsta berg och världens högsta fristående berg – kommer allt slit att vara värt det. Få känslor i världen slår denna! Se till att hinna ta några bilder och njuta av er imponerande starka prestation, där uppe på toppen. Snart bär det av neråt igen. Ni pausar vid Barafu Camp, 4680 m.ö.h., för lunch och vila. Sedan fortsätter ni neråt. Det kommer att vara tufft och ni kommer att vara trötta, efter den långa och ansträngande dagen. Men ju mer höjd ni tappar, desto lättare kommer det att bli. Ni äter middag och sover på Mweka Camp, drygt 3000 m.ö.h.
  Övernattning: Tält
  Måltider: Frukost, lunch & middag

 • Dag 10:

  Mweka Camp – Mweka Gate (3100 m.ö.h. – 1640 m.ö.h.)

  Vandring: 9 km
  Beräknad tid: 3-4 h
  Vegetation: Regnskog
  Ungefärlig temperatur: 10-25 grader (dag), 5-12 grader (natt)

  Den sista vandringen går genom regnskogen, till Mweka Gate. Kroppen kommer att vara sliten efter gårdagens topptur, och hela veckans fysiska påfrestningar. Men gå bara lugnt nerför sluttningarna och försök att njuta av de sista timmarna på Kilimanjaro. Det kommer att kännas härligt att andas så lätt och frisk luft närmare havsnivå. Vid Mweka Gate "signar ni ut" er. Ni blir upphämtade och skjutsade till er lodge. Där väntar en dusch och säng efter en lång vecka i vildmarken – som ni har längtat!
  Övernattning: Pink Flamingo Boutique Hotel
  Måltider: Frukost & Lunch

   

 • Dag 11:

  Hemresa

  Njut av en lugn förmiddag på Lodgen. Ni körs till flygplatsen i god tid före avresa.  
  Måltider: Frukost

Kontaka oss

  

Drömmer ni om att bestiga Kilimanjaro? Skicka en förfrågan, så tar vi fram ett programförslag till er! Välj den resa som du är intresserad av och fyll- i samtliga uppgifter nedan. 

Drömmer ni om att bestiga Kilimanjaro? Skicka en förfrågan, så tar vi fram ett programförslag till er! Välj den resa som du är intresserad av och fyll i samtliga uppgifter nedan. 

Drömmer ni om att bestiga Kilimanjaro? Skicka en förfrågan, så tar vi fram ett programförslag till er! Välj den resa som du är intresserad av och fyll- i samtliga uppgifter nedan. 

Resmål: Tanzania
När går resan: Året runt
Destinationer: Moshi & Kilimanjaro 
Avreseflygplats: Stockholm, Göteborg & Köpenhamn
Ankomstflygplats: Kilimanjaro International Airport  
Hemreseflygplats: Kilimanjaro International Airport  

Vem kan bestiga Mt. Kilimanjaro?
Att bestiga Mt. Kilimanjaro är en stor utmaning, både fysiskt och psykiskt. För att bestiga Mt. Kilimanjaro krävs ingen teknisk klättring. Det är möjligt för alla som har glädje och fysik som inte ger vika. Om du är aktiv och gillar utmaningar så är det en spännande erfarenhet att bestiga Mt. Kilimanjaro. Det kan vara bra att veta att inte alla når Uhuru peak, 5 895 m ö h. Om du aldrig tidigare befunnit dig på hög höjd är det bra att vara medveten om att du kan få förlorad matlust, trötthet, huvudvärk. Att nå toppen är en stor utmaning och en stor prestation. 

Förberedelser:
Det är en stor fördel om du har erfarenheter av att vara ute och vandra i skog och mark. För att delta på en bestigning bör du vara i god fysisk form, och van vid att vara ute i naturen. Inför en bestigning kan det vara bra att förbereda sig både fysiskt och psykiskt, detta gör du bland annat genom långa vandringar, leta gärna efter områden med branta stigningar. En tränad kropp är alltid bättre förberedd än en otränad, samtidigt är det viktigt att vara medveten om att det inte går att veta i förväg hur man reagerar på att befinna sig på hög höjd.

Klimat:
​Kilimanjaro sträcker sig genom flera klimatzoner pga den varierade höjden. Det här betyder att vegetationen och klimatet pendlar mellan tropisk savann, regnskog, hedlandskap, för att sedan gå över till alpin öken och glaciär. Generellt kan man säga att regnskogen dominerar områderna mellan 1200 - och 2700 m ö h, hedlandskap mellan 2700 - och 3500 m ö h, den alpina öknen mellan 3500 - och 5000 m ö h, och därefter är det snö och is. 

Då större delen av bestigningen sker på högre höjder så kan det bli riktigt kallt, med en temperatur ner mot hela 25 minusgrader. Och oavsett under vilken årstid ni reser så finns det alltid chans till nederbörd med både snö och regn.

Mellan januari och mars är solen ofta framme under morgonen och senare på eftermiddagen. Perioden mellan juni och augusti brukar erbjuda ett klarare och kallare väder. September och oktober brukar ofta bli mildare och skapa molntäcken under trädgränserna, men med fri sikt på de högre höjderna. Under november och december kan vädret variera. Man bör undvika att bestiga Kilimanjaro under den stora regnperioden som infaller april och maj. 

Vårt team:
Under en bestigning har ni en privat huvudguide, egen kock och ett team med bärare. Våra huvudguider har många års erfarenhet av att guida bestigningar på Kilimanjaro. Hela teamet finns till för er under er bestigning. Det är krav från myndigheterna i Tanzania att alla guider ska vara certifierade, en trygghet för er som bestiger Kilimanjaro.

Säkerhet:
Vi lägger upp våra bestigningar med stort fokus på säkerhet trots detta går det inte att garantera att oönskade händelser inte inträffar. Våra huvudguider finns för att hjälpa er om det skulle vara så att något problem uppstår. Om det är någon deltagare som behöver avbryta bestigningen följs denne ner för berget, eventuella extra boendekostnader står resenären själv för. På alla camper finns det ett förstahjälpen team. Guiderna har också kommunikation med vårt team i Moshi som kommunicerar med oss. Vi tecknar försäkring hos Flying Doctors som har 24/7 beredskap. Som resenär är du skyldig att teckna en fullgod reseförsäkring.

Mat:
Alla måltider ingår på Kilimanjaro. Maten är god och välsmakande och framtagen för att passa svenskar och norrmän. Vi har genom åren utvecklat en meny som tillfredsställer det energibehov som behövs på Kilimanjaro. 

Så här kan menyn på Kilimanjaro se ut:
Deltagarna väcks med varm dricka, te eller kaffe på sängen.
Frukost med bröd, diverse pålägg, stekt ägg, korv och havregrynsgröt.
 Dricka består av te, kaffe, varm choklad och vatten.
Middagen består av soppa, huvudrätten kan bestå av potatis, kyckling och grönsaker.

Om du har behov av särskild diet är det möjligt för oss att arrangera och tillmötesgå dina behov. Meddela oss detta vid bokning. 

Vatten:
Första dagen på berget får våra bestigare 3 liter vatten var. Resten av bestigningen finns det tillgång till den mängd vatten som man behöver, kom ihåg att dricka mycket. Vattnet som ni får tillgång till under bestigningen hämtas från fjällbäckar på berget, vattnet kokas och filtreras tills det är färdigt att drickas.

Hygien:
Varmt vatten finns tillgängligt att tvätta sig med, var noga med att tvätta händerna före måltid och använd också våtservetter med desinfektionsmedel.

Boende:
Två personer bor i ett tre -mans tält av god kvalitet. Före och efter bestigningen bor ni på hotell i Moshi av god standard.

Dricks:
Dricks ges till huvudguiden efter avslutad bestigning vid ankomst till Moshi. Rekommendation ca 350 usd per resenär.

Övriga kostnader för er:
*Visum 50 usd per person (om ni köper visum på plats)
*Dricks till er huvudguide cirka 350 usd per resenär
*Övrig dricks
*Utflykter som inte är beskrivna i programmet 
*Dryck
*Reseförsäkring
*Vaccinering

Villkor
Safariresor.se reserverar sig för att nämnda lodger inte är tillgängliga vid mottagandet av er beställning. Safariresor.se reserverar sig för valutaförändringar och prisändringar utanför Safariresor.se kontroll. Läs våra resevillkor. 

Resevillkor
Safariresor AB resevillkor ligger till grund för den förbindelse som ni gör i samband med att ni bokar en resa hos Kilimanjaro.se. Därför ber vi er att noga läsa igenom Kilimanjaro.se resevillkor. Våra resor omfattas av paketreselagen.

Kammarkollegiet
Enligt svensk lag är Safariresor AB som researrangör skyldiga att ställa resegaranti hos kammarkollegiet. Resegarantin säkerställer att du som kund hos Safariresor AB får pengarna tillbaka vid konkurs. Mer information hittar du på www.kammarkollegiet.se

Flygbiljetter
Internationella flygbiljetter är inte inkluderade i priset. Detta innebär att det är möjligt för er att boka flygresan själva om ni vill. När vi bokar flygbiljetter får ni först en reservation för er flygresa, där ni kan se er resrutt. Ni är ansvariga att kontrollera så att alla namn finns med och att namnen är stavade enligt era pass. Vi använder oss av elektroniska flygbiljetter som ni själva skriver ut. På flygplatsen skriver ni ut era boarding pass.

Pass & Visum
Passet ska vara giltigt 6 månader efter resans sista dag. Det ska finnas 2 tomma sidor i ditt pass för eventuell stämpling vid in- och utresa. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns några skador. Visum köps vid ankomst på flygplats för 50 USD. Visum kan även köpas på Tanzanias ambassad i Stockholm. Passet måste ha en giltighetstid på 6 månader efter resans sista dag.

Reseförsäkring
Som resenär ansvarar du själv för att säkerställa att du har en fullgod reseförsäkring för din resa. Detta är viktigt i de fall du drabbas av försening, skada, sjukdom mm. Vi ber dig därför att kontakta ditt försäkringsbolag och rådfråga dem. Som resenär ansvar du för att säkerställa att din försäkring också gäller för vistelse på hög höjd.

Vaccination
Det viktigt att ni vaccinerar er inför er resa. Kontakta din vårdcentral eller läkare för mer information om vilka vaccin som du behöver under din resa. Tänk på att vara ute i god tid med din vaccinering och kom ihåg att ta med ditt vaccinationskort under din resa. När du har kommit hem från din Afrikaresa ska du komma ihåg att du har varit i tropikerna. Om du börjar må dåligt efter din resa så tveka inte att uppsöka läkare. Informera läkaren om din resa till Afrika.

Medicin och sjukvård
Delar av er resa befinner ni er på svåråtkomliga platser, det innebär att det kan vara svårt att lösa specialbehov snabbt och smidigt under er resan. Det kan handla om kost eller läkemedel, därför är det av stor vikt att ni meddelar oss om era särskilda behov vid bokning av er bestigning så att vi kan anpassa programmet efter er eller komma med särskilda direktiv. Alla resenärer ansvarar själva för att ta med sig den medicin som man själv behöver. Det är bra att ta med sig ett eget litet ”medicin kitt” i förebyggande syfte; huvudvärkstabletter, vätskeersättning, handsprit, plåster, medicin för magåkommor mm.

Bagage och vikt
Vid bokning skickar vi ut en packlista, förhoppningsvis kan packlistan vara till hjälp när ni packar inför er resa. Tänk på att kontrollera hur mycket bagage ni får ta med er på flygresan. Vikten varierar beroende på vilket bolag ni flyger med. Om ni flyger inrikes under er resa i Tanzania ber vi er att vara extra observanta, ofta gäller särskilda direktiv för inrikesflygen. T ex: 15 kg per person inklusive handbagage i mjuka väskor. Vid frågor eller oklarheter vad gäller bagage ber vi er att kontakta oss. 

Transport i Tanzania
När ni landar på Kilimanjaro International Airport i Tanzania möts ni upp och hälsas välkomna, därefter körs ni till ert boende i Moshi.

Valuta
Valutan i Tanzania heter Tanzania shilling (TZS), ofta är det mer fördelaktigt att betala med lokal valuta än att betala med USD. Tanzania Shilling tar ni enkelt ut via uttagsautomat på Kilimanjaro flygplats, i Arusha eller i Stown town på Zanzibar. Det går också bra att betala med USD i hela Tanzania. Se till att ta med mindre valörer (1-5 dollar sedlar) då de är mest användbara. Vanligtvis går det att betala med kort på de flesta hotell/lodger & tältcamper men detta kan variera beroende på täckning, därför är det viktigt att ha tillgång till kontanter. 

Mobil
Mobilen har ökat BNP i flera afrikanska länder, det innebär också att man satsar på att på att bygga ut mobilnätet. Din täckning under din bestigning kan variera väldigt beroende på var du befinner dig samt vilken mobiloperatör du har.

Tidsskillnad
Tanzania är en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid. 

Språk
Tanzanias nationalspråk är engelska och kiswahili.  

Införsel till Sverige
Du är själv ansvarig för att det som du för med dig in i Sverige. Läs mer på www.tullverket.se 

Svenska Ambassaden
Den Svenska ambassaden i Tanzania ligger i landets kommersiella huvudstad, Dar es Salaam.

Adress
Mirambo Street/Garden Avenue, Dar es Salaam 

Postadress
Embassy of Sweden
P.O. Box 9274
Dar es Salaam
Tanzania

Ambassadens kontaktuppgifter
Tel: +255 22 219 6500
+255 22 219 6555 (Migrationsärenden)
Fax: +255 22 219 6503
E-post: ambassaden.dar-es-salaam@gov.se

Akuta konsulära ärenden
Vid akuta konsulära ärenden utanför kontorstid kontaktar du ambassaden per telefon 022-2196500 och trycker "0" för att kopplas till jourhavande tjänsteman.