Rongairutten, Serengeti & Zanzibar
- Dag 1:
Ankomst Kilimanjaro
När ni landat på Kilimanjaro International Airport blir ni varmt välkomnade av vår lokala representant. Efter en genomgång av ert reseprogram körs ni till lodgen, som ligger i utkanten av Moshi och vid foten av Mt. Kilimanjaro.
Boende: Pink Flamingo Boutique Hotel - Dag 2:
Upptäck Moshi
Moshi är staden som ligger precis vid foten av Kilimanjaro. En stad med cirka 150 000 invånare och som betraktas som huvudstad i Kilimanjaroregionen. På den lokala marknaden sker en livlig handel från tidig morgon till sen kväll. De flesta invånarna i Kilimanjaroregionen är bönder och handelsmän. Ni kan tillsammans med er guide planera bestigningen av Kilimanjaro. Denna extra dag innan själva vandringen drar igång rekommenderar vi också för att eventuellt försenat bagage ska hinna komma.
Övernattning: Pink Flamingo Boutique Hotel
Måltider: Frukost - Dag 3:
Nale Moru – Simba Camp (1950 m.ö.h. – 2617 m.ö.h.)
Vandring: ca 8 km
Beräknad tid: ca 4 h
Vegetation: Regnskog
Ungefärlig temperatur: 20-25 grader (dag), ca 10 grader (natt)
Ni blir hämtade vid er lodge efter frukost och körs till Marangu Gate. Vid gaten registreras ni, innan ni åker vidare till den lilla byn Nale Moru, en 2-2,5 h skumpig bilresa. Nale Moru är en liten charmig by med enkla trähus, som även huserar startpunkten till Rongairutten. Unikt med denna rutt är den börjar i en av de omgivande byarna, istället för direkt i nationalparken, samt att den utgår från, och löper utmed, nordöstra berget. Ni börjar nu vandringen i genuin landsbygd, genom majs- och potatisodlingar, tall- och furuskog, slutligen in i den orörda regnskogen. Efter 1,5 h stigning in i regnskogen har ni vacker vy över byn Rongai, på gränsen mellan Tanzania och Kenya. Vandringen är relativt lätt. Kanske får ni se både ”bluemonkey” och svartvit guereza. Er första natt på Kilimanjaro sover ni på Simba Camp. Ni äter middag på campen.
Övernattning: Tält
Måltider: Frukost, lunch & middag - Dag 4:
Simba Camp – Second Cave Camp (2617 m.ö.h. – 3450 m.ö.h.)
Vandring: ca 8 km
Beräknad tid: 3-4 h
Vegetation: Hedlandskap
Ungefärlig temperatur: 20-25 grader (dag), ca 10 grader (natt)Simba Camp ligger precis vid randen där regnskogen övergår i låg-alpin terräng, som reslig ljung och hed. Men ju högre upp ni kommer, desto kortare blir vegetationen. När ni kommer fram till campingen äter ni middag och tar det lugnt. Om man orkar, är det bra om kan man gå en sväng och ta höjd i området. Mottot ”walk high, sleep low” är mycket gynnsamt att anamma för acklimatisering till riktigt höga berg.¨ Njut av en lugn kväll på campen, vid klart väder får ni uppleva den fantastika stjärnhimlen.
Övernattning: Tält
Måltider: Frukost, lunch & middag - Dag 5:
Second Cave Camp – Kikelewa Camp (3450 m.ö.h. – 3600 m.ö.h)
Vandring: ca 5 km
Beräknad tid: 4-5 h
Vegetation: Hedlandskap
Ungefärlig temperatur: 10-17 grader (dag), -2 till 3 grader (natt)
Kaffe eller te ”på sängen”, följs av frukost och packning, innan ni ger er av igen. Dagens vandring bjuder på jämn stigning och superb utsikt till de östra glaciärerna och till Kibo – den högsta av de tre vulkankonerna som ”Kili” utgörs av. Sommarkläder kan man fortsatt gå klädd i dagtid om solen skiner. Ni anländer till campen ganska tidig eftermiddag. Ni äter middag på campen.
Övernattning: Tält
Måltider: Frukost, lunch & middag - Dag 6:
Kikelewa Camp – Mawenzi Tarn Hut (3600 m.ö.h. – 4315 m.öh.)
Vandring: ca 5 km
Beräknad tid: 3-4 h
Vegetation: Hedlandskap och alpin öken
Ungefärlig temperatur: 5-15 grader (dag), -3 till 2 grader (natt)
Direkt på morgon möts ni av en brant, men inte så lång, sluttning. Uppe på den har ni fantastisk vy till Kenyas slätter. Strax innan ni når ert campingläger lämnar ni hedlandskapet bakom er och kommer in en zon med betydligt mindre vegetation, nämligen alpin öken. Campingplatsen Mawenzi Tarn Hut är spektakulär, belägen under mäktiga Mawenzi, en av Kilimanjaros vulkankoner. Under eftermiddagen har ni sedan chans att utforska området och ta er till lite högre höjder för att hjälpa till med acklimatiseringen – ”walk high, sleep low”. Ni äter middag på campen.
Övernattning: Tält
Måltider: Frukost, lunch & middag - Dag 7:
Mawenzi Tarn Hut – Kibo Hut (4315 m.öh. – 4720 m.ö.h.)
Vandring: 8-9 km
Beräknad tid: ca 5 h
Vegetation: Alpin öken
Ungefärlig temperatur: 0-10 grader (dag), -7 till 0 grader (natt)
Dagens etapp går genom ett månliknande landskap som helt saknar vegetation. Det är så gott som alltid frostnätter här så det är inte så konstigt att ingenting kan leva här. Vägen saknar växtlighet och liv att titta på, men man får trösta sig med den spektakulära utsikten till Kibo. Nu lär det vara tungt att gå med tanke på den höga höjden – syrenivån är lägre så här högt upp. Ta pauser ofta, drick vatten och gå med korta steg. Ni lär höra ”pole pole” många gånger från er guide, vilket är swahili för att ni ska ta det lugnt. Ta det lugnt ska ni även göra när ni anländer till ert läger ganska tidigt under dagen. Här vid Kibo Hut sammanstrålar ni med bestigare från Marangurutten. Efter den tidiga middagen som ni äter, är det viktigt att ni försöker sova (trots att anspänningen och förväntan stiger!). Tänk även på att förbereda er mentalt på vad som komma skall – topptursförsöket!
Övernattning: Tält
Måltider: Frukost, lunch & middag - Dag 8:
Kibo Hut – Uhuru Peak – Horombo Hut (4720 m.ö.h – 5895 m.ö.h. – 3720 m.ö.h.)
Vandring: 5,5 km (uppåt), 15 km (neråt)
Beräknad tid: 6-8 h (toppen), 5-8 h (Horombo Hut)
Vegetation: Alpin öken, istäcke, hedlandskap och regnskog
Ungefärlig temperatur: -5 till 15 grader (dag), -15 till 5 grader (natt)
Runt 23.00 på kvällen är det dags – det är nu det gäller! Innan toppturen börjar omkring midnatt får något ätbart och varm att dricka. I mörkret, med månen och pannlampor som ledsagare, ger ni er av på en stenig väg. Efter 2-3 h stannar ni vid Hans Meyer Cave, på 5150 m.ö.h., och tankar på lite energi med bars. Här, på över 5000 meters höjd, är det riktigt tufft. Det är vanligt att man påverkas av den höga höjden. När ni når Gilman’s Point (ca 6 timmars vandring från starten vid Kibo Hut) har tagit er ända till Kibos kraterkant. Nu återstår det bara ca 200 m till toppen, men det är förmodligen de längsta 200 metrarna i era liv. Soluppgången med sitt magiska ljus leder er hela vägen upp till Uhuru Peak – Afrikas högsta berg och världens högsta fristående berg! Känslan att nu stå häruppe på Afrikas ”tak” är oslagbar och totalt värd allt slit! Men tänk på att ni får ni bara stanna på toppen en kort stund. Se till att hinna knäppa några bilder och att njuta av ögonblicket och den enastående starka prestation ni gjort! Nu väntar en lång väg ner. Ni stannar först vid Kibo Hut för lunch och vila. Sedan fortsätter ni ner till Horombo Hut, där ni lär träffa på några av Maranguruttens vandrare. Här sover ni, och kommer att vara oerhört slitna efter att sammanlagt ha gått 12-16 h under dagen.
Övernattning: Tält
Måltider: Frukost, lunch & middag - Dag 9:
Horombo Hut – Marangu Gate (3720 m.ö.h. – 1880 m.ö.h.)
Vandring: ca 20 km
Beräknad tid: 5-7 h
Vegetation: Regnskog
Ungefärlig temperatur: 10-25 grader (dag), 0-15 grader (natt)I dag, när ni har varit ute i en vecka, följer ni bara Kilimanjaros lägre sluttningar neråt. Trots nattens sömn kommer gårdagens tuffa etapp att sitta i benen och musklerna. Men regnskogens friska, fuktiga luft, kommer att kännas extra härlig och lätt efter alla dagar på hög höjd. Ni anländer till Marangu Gate där ni "signar ut". Ni blir hämtade och körs till er lodge. Här väntar en efterlängtad dusch och säng efter en lång, men oförglömlig, vecka på Kilimanjaro!
Övernattning: Pink Flamingo Boutique Hotel
Måltider: Frukost & lunch - Dag 10:
Safari i Ngorongoro
Efter frukost börjar ni er resa mot Ngorongorokratern, väl framme vid krater kanten stannar ni vid en utsiktsplats för att begrunda denna fantastiska vy. Från kraterns kantär det ca 600 meter ner till ”botten”. Här lever mellan 25 000 och 30 000 djur och ni har under dagen möjlighet att se alla i ”Big Five”. Det enda djuret som inte har tagit sig ner för krater kanten är Giraffen. Ni äter er medtagna picknicklunch vid sjön i kratern och under eftermiddagen kör ni uppför den branta krater kanten mot er boende.
Boende: Ngorongoro Sopa Lodge
Måltider: Frukost, Lunch & Middag - Dag 11:
Safari i Serengeti
Idag är det dags för Safari i världens kanske mest kända nationalpark, Serengeti. Ni når parken strax innan lunch och äter er medtagna picknicklunch på utvald plats. Väl inne i Serengeti nationalpark kan ni se lejon, gepard, leopard, gnu, zebra, giraff, antilop, buffel, flodhäst och krokodil, samt många olika fågelarter. Efter en lång dag serveras middag på er camp.
Boende: Kati Kati Tented Camp
Måltider: Frukost, Lunch & Middag - Dag 12:
Safari i Serengeti
I Serengeti är det möjligt att se den stora migrationen av gnuer och zebror, som består av hundratusentals djur på vandring. Varje år går de samma rutt och söker efter områden där det har regnat för att finna bete. Lejon och andra rovdjur följer efter flockarna. Det är en oförglömlig upplevelse att befinna sig bland de stora hjordarna av gnuer och zebror. Er guide har bra kännedom om var djuren finns och i vilken riktning de rör sig. Om djuren befinner sig i närheten äter ni lunch på campen, i annat fall tar er guide med lunchlådor som ni äter inne i parken. Safari i Tanzania ger minnen för livet.
Boende: Kati Kati Camp
Måltider: Frukost, Lunch & Middag - Dag 13:
Flyg till Zanzibar
Njut av en trevlig frukost på lodgen, därefter körs ni till Kilimanjaro Airport för att därifrån flyga till Zanzibar. Väl framme på Zanzibar möts ni upp och körs till ert boende.
Boende: Michamvi Sunset Bay
Måltider: Frukost, Lunch & Middag - Dag 14-17:
Zanzibar
Njut av härliga dagar på Zanzibar. Hotellet omges av en vacker trädgård med höga palmer. I anslutning till hotellet finns möjlighet till många olika utflykter bland annat kryddsafari, djuphavsfiske, besök i Stone Town, eller varför inte bara njuta av Indiska oceanen och hotellets härliga omgivning.
Boende: Michamvi Sunset Bay
Måltider: Frukost & Middag - Dag 18:
Hemresa
Resmål: Tanzania
När går resan: Året runt
Destinationer: Moshi & Kilimanjaro
Avreseflygplats: Stockholm, Göteborg & Köpenhamn
Ankomstflygplats: Kilimanjaro International Airport
Hemreseflygplats: Zanzibar International Airport
Vem kan bestiga Mt. Kilimanjaro?
Att bestiga Mt. Kilimanjaro är en stor utmaning, både fysiskt och psykiskt. För att bestiga Mt. Kilimanjaro krävs ingen teknisk klättring. Det är möjligt för alla som har glädje och fysik som inte ger vika. Om du är aktiv och gillar utmaningar så är det en spännande erfarenhet att bestiga Mt. Kilimanjaro. Det kan vara bra att veta att inte alla når Uhuru peak, 5 895 m ö h. Om du aldrig tidigare befunnit dig på hög höjd är det bra att vara medveten om att du kan få förlorad matlust, trötthet, huvudvärk. Att nå toppen är en stor utmaning och en stor prestation.
Förberedelser:
Det är en stor fördel om du har erfarenheter av att vara ute och vandra i skog och mark. För att delta på en bestigning bör du vara i god fysisk form, och van vid att vara ute i naturen. Inför en bestigning kan det vara bra att förbereda sig både fysiskt och psykiskt, detta gör du bland annat genom långa vandringar, leta gärna efter områden med branta stigningar. En tränad kropp är alltid bättre förberedd än en otränad, samtidigt är det viktigt att vara medveten om att det inte går att veta i förväg hur man reagerar på att befinna sig på hög höjd.
Klimat:
Kilimanjaro sträcker sig genom flera klimatzoner pga den varierade höjden. Det här betyder att vegetationen och klimatet pendlar mellan tropisk savann, regnskog, hedlandskap, för att sedan gå över till alpin öken och glaciär. Generellt kan man säga att regnskogen dominerar områderna mellan 1200 - och 2700 m ö h, hedlandskap mellan 2700 - och 3500 m ö h, den alpina öknen mellan 3500 - och 5000 m ö h, och därefter är det snö och is.
Då större delen av bestigningen sker på högre höjder så kan det bli riktigt kallt, med en temperatur ner mot hela 25 minusgrader. Och oavsett under vilken årstid ni reser så finns det alltid chans till nederbörd med både snö och regn.
Mellan januari och mars är solen ofta framme under morgonen och senare på eftermiddagen. Perioden mellan juni och augusti brukar erbjuda ett klarare och kallare väder. September och oktober brukar ofta bli mildare och skapa molntäcken under trädgränserna, men med fri sikt på de högre höjderna. Under november och december kan vädret variera. Man bör undvika att bestiga Kilimanjaro under den stora regnperioden som infaller april och maj.
Vårt team:
Under en bestigning har ni en privat huvudguide, egen kock och ett team med bärare. Våra huvudguider har många års erfarenhet av att guida bestigningar på Kilimanjaro. Hela teamet finns till för er under er bestigning. Det är krav från myndigheterna i Tanzania att alla guider ska vara certifierade, en trygghet för er som bestiger Kilimanjaro.
Säkerhet:
Vi lägger upp våra bestigningar med stort fokus på säkerhet trots detta går det inte att garantera att oönskade händelser inte inträffar. Våra huvudguider finns för att hjälpa er om det skulle vara så att något problem uppstår. Om det är någon deltagare som behöver avbryta bestigningen följs denne ner för berget, eventuella extra boendekostnader står resenären själv för. På alla camper finns det ett förstahjälpen team. Guiderna har också kommunikation med vårt team i Moshi som kommunicerar med oss. Vi tecknar försäkring hos Flying Doctors som har 24/7 beredskap. Som resenär är du skyldig att teckna en fullgod reseförsäkring.
Mat:
Alla måltider ingår på Kilimanjaro. Maten är god och välsmakande och framtagen för att passa svenskar och norrmän. Vi har genom åren utvecklat en meny som tillfredsställer det energibehov som behövs på Kilimanjaro.
Så här kan menyn på Kilimanjaro se ut:
Deltagarna väcks med varm dricka, te eller kaffe på sängen.
Frukost med bröd, diverse pålägg, stekt ägg, korv och havregrynsgröt.
Dricka består av te, kaffe, varm choklad och vatten.
Middagen består av soppa, huvudrätten kan bestå av potatis, kyckling och grönsaker.
Om du har behov av särskild diet är det möjligt för oss att arrangera och tillmötesgå dina behov. Meddela oss detta vid bokning.
Vatten:
Första dagen på berget får våra bestigare 3 liter vatten var. Resten av bestigningen finns det tillgång till den mängd vatten som man behöver, kom ihåg att dricka mycket. Vattnet som ni får tillgång till under bestigningen hämtas från fjällbäckar på berget, vattnet kokas och filtreras tills det är färdigt att drickas.
Hygien:
Varmt vatten finns tillgängligt att tvätta sig med, var noga med att tvätta händerna före måltid och använd också våtservetter med desinfektionsmedel.
Boende:
Två personer bor i ett tre -mans tält av god kvalitet. Före och efter bestigningen bor ni på hotell i Moshi av god standard.
Dricks:
Dricks ges till huvudguiden efter avslutad bestigning vid ankomst till Moshi. Rekommendation ca 350 usd per resenär.
Övriga kostnader för er:
*Visum 50 usd per person (om ni köper visum på plats)
*Dricks till er huvudguide cirka 350 usd per resenär
*Övrig dricks
*Utflykter som inte är beskrivna i programmet
*Dryck
*Reseförsäkring
*Vaccinering
Villkor
Safariresor AB reserverar sig för att nämnda lodger inte är tillgängliga vid mottagandet av er beställning. Safariresor AB reserverar sig för valutaförändringar och prisändringar utanför Safariresor AB kontroll. Läs våra resevillkor.
Resevillkor
Safariresor AB resevillkor ligger till grund för den förbindelse som ni gör i samband med att ni bokar en resa hos Kilimanjaro.se. Därför ber vi er att noga läsa igenom Kilimanjaro.se resevillkor. Våra resor omfattas av paketreselagen.
Kammarkollegiet
Enligt svensk lag är Safariresor AB som researrangör skyldiga att ställa resegaranti hos kammarkollegiet. Resegarantin säkerställer att du som kund hos Safariresor AB får pengarna tillbaka vid konkurs. Mer information hittar du på www.kammarkollegiet.se
Flygbiljetter
Internationella flygbiljetter är inte inkluderade i priset. Detta innebär att det är möjligt för er att boka flygresan själva om ni vill. När vi bokar flygbiljetter får ni först en reservation för er flygresa, där ni kan se er resrutt. Ni är ansvariga att kontrollera så att alla namn finns med och att namnen är stavade enligt era pass. Vi använder oss av elektroniska flygbiljetter som ni själva skriver ut. På flygplatsen skriver ni ut era boarding pass.
Pass & Visum
Passet ska vara giltigt 6 månader efter resans sista dag. Det ska finnas 2 tomma sidor i ditt pass för eventuell stämpling vid in- och utresa. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns några skador. Visum köps vid ankomst på flygplats för 50 USD. Visum kan även köpas på Tanzanias ambassad i Stockholm. Passet måste ha en giltighetstid på 6 månader efter resans sista dag.
Reseförsäkring
Som resenär ansvarar du själv för att säkerställa att du har en fullgod reseförsäkring för din resa. Detta är viktigt i de fall du drabbas av försening, skada, sjukdom mm. Vi ber dig därför att kontakta ditt försäkringsbolag och rådfråga dem. Som resenär ansvar du för att säkerställa att din försäkring också gäller för vistelse på hög höjd.
Vaccination
Det viktigt att ni vaccinerar er inför er resa. Kontakta din vårdcentral eller läkare för mer information om vilka vaccin som du behöver under din resa. Tänk på att vara ute i god tid med din vaccinering och kom ihåg att ta med ditt vaccinationskort under din resa. När du har kommit hem från din Afrikaresa ska du komma ihåg att du har varit i tropikerna. Om du börjar må dåligt efter din resa så tveka inte att uppsöka läkare. Informera läkaren om din resa till Afrika.
Medicin och sjukvård
Delar av er resa befinner ni er på svåråtkomliga platser, det innebär att det kan vara svårt att lösa specialbehov snabbt och smidigt under er resan. Det kan handla om kost eller läkemedel, därför är det av stor vikt att ni meddelar oss om era särskilda behov vid bokning av er bestigning så att vi kan anpassa programmet efter er eller komma med särskilda direktiv. Alla resenärer ansvarar själva för att ta med sig den medicin som man själv behöver. Det är bra att ta med sig ett eget litet ”medicin kitt” i förebyggande syfte; huvudvärkstabletter, vätskeersättning, handsprit, plåster, medicin för magåkommor mm.
Bagage och vikt
Vid bokning skickar vi ut en packlista, förhoppningsvis kan packlistan vara till hjälp när ni packar inför er resa. Tänk på att kontrollera hur mycket bagage ni får ta med er på flygresan. Vikten varierar beroende på vilket bolag ni flyger med. Om ni flyger inrikes under er resa i Tanzania ber vi er att vara extra observanta, ofta gäller särskilda direktiv för inrikesflygen. T ex: 15 kg per person inklusive handbagage i mjuka väskor. Vid frågor eller oklarheter vad gäller bagage ber vi er att kontakta oss.
Transport i Tanzania
När ni landar på Kilimanjaro International Airport i Tanzania möts ni upp och hälsas välkomna, därefter körs ni till ert boende i Moshi.
Valuta
Valutan i Tanzania heter Tanzania shilling (TZS), ofta är det mer fördelaktigt att betala med lokal valuta än att betala med USD. Tanzania Shilling tar ni enkelt ut via uttagsautomat på Kilimanjaro flygplats, i Arusha eller i Stown town på Zanzibar. Det går också bra att betala med USD i hela Tanzania. Se till att ta med mindre valörer (1-5 dollar sedlar) då de är mest användbara. Vanligtvis går det att betala med kort på de flesta hotell/lodger & tältcamper men detta kan variera beroende på täckning, därför är det viktigt att ha tillgång till kontanter.
Mobil
Mobilen har ökat BNP i flera afrikanska länder, det innebär också att man satsar på att på att bygga ut mobilnätet. Din täckning under din bestigning kan variera väldigt beroende på var du befinner dig samt vilken mobiloperatör du har.
Tidsskillnad
Tanzania är en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid.
Språk
Tanzanias nationalspråk är engelska och kiswahili.
Införsel till Sverige
Du är själv ansvarig för att det som du för med dig in i Sverige. Läs mer på www.tullverket.se
Svenska Ambassaden
Den Svenska ambassaden i Tanzania ligger i landets kommersiella huvudstad, Dar es Salaam.
Adress
Mirambo Street/Garden Avenue, Dar es Salaam
Postadress
Embassy of Sweden
P.O. Box 9274
Dar es Salaam
Tanzania
Ambassadens kontaktuppgifter
Tel: +255 22 219 6500
+255 22 219 6555 (Migrationsärenden)
Fax: +255 22 219 6503
E-post: ambassaden.dar-es-salaam@gov.se
Akuta konsulära ärenden
Vid akuta konsulära ärenden utanför kontorstid kontaktar du ambassaden per telefon 022-2196500 och trycker "0" för att kopplas till jourhavande tjänsteman.
