Mount Meru, Safari & Zanzibar

Kontakta oss för mer information om denna resa
 • Dag 1:

  Ankomst Arusha

  När ni landat på Kilimanjaro International Airport blir ni varmt välkomnade av vår lokala representant. Efter en genomgång av ert reseprogram körs ni till lodgen, som ligger i utkanten av Moshi och vid foten av Mt. Meru.
  Boende: Ilboru Safari Lodge

 • Dag 2:

  Momella Gate – Miriakamba Hut (ca 1500 m.ö.h. – ca 2500 m.ö.h.)

  Vandring: ca 10 km
  Beräknad tid: 3-5 h
  Vegetation: Regnskog
  Ungefärlig temperatur: 20-25 grader (dag), ca 10 grader, tidig morgon) Ni blir upphämtade vid er lodge och körds till Arusha nationalparks högkvarter. Här registreras ni, därefter bli ni skjutsade till Momella Gate – ruttens startpunkt. På er ringlande vandring upp genom regnskogen har ni chans att se lustiga träd, vattenfall och djur. En beväpnad vakt kommer att gå med er hela rutten på grund av alla djur ni kan stöta på, såsom giraff, zebra, antilop, buffel och elefant. Efter ca en timmes vandring kommer ni fram till Fig Tree Arch, ett parasitiskt fikonträd som vuxit runt två träd och så småningom strypt dem. Nu återstår bara fikonträdet med ett enormt valv. Efter ytterligare en timme ungefär kommer ni till en flod under Maio Falls. Från Kitoto Camp har ni fantastisk vy över sjöar och storebror Kilimanjaro. Ni anländer vid grönskande Miriakamba Hut, där äter ni middag. Ni kan även ta en tur runt sluttningarna vilket är positivt för höjdacklimatiseringen. Här sover ni i trästugor.
  Övernattning: Tält 
  Måltider: Frukost, lunch & middag

 • Dag 3:

  Miriakamba Hut – Saddle Hut (ca 2500 m.ö.h. – ca 3570 m.ö.h.)

  Vandring: ca 5 km
  Beräknad tid: ca 4 h (utan Little Meru), +1-2 h med Little Meru
  Vegetation: Hedlandskap
  Ungefärlig temperatur: 10-20 grader (dag), under 10 grader (natt och tidig morgon)

  Efter frukost börjar dagens vandring. Ni lämnar regnskogen bakom er och kommer in ett landskap som präglas av reslig ljung och annan hedaktig vegetation. Från Miriakamba klättrar sig vägen ganska brant. Från toppen av Mgongo Wa Tembo (”Elefantens rygg”) har ni utsikt ner i kratern och upp mot branterna rakt under toppen. Ni kommer att känna att ju högre ni kommer, desto mer sjunker temperaturen. En tumregel kan vara att för varje tusen meter man tar, sjunker temperaturen med 6,5 grader ungefär. Vid Saddle Hut, där ni ska tillbringa natten, finns det möjlighet att gå till ”Little Meru” (3820 m.ö.h.). Ni får inte bara slående vy över kraterlandskapet och Kili, utan också god acklimatisering. Se till att lägga er tidigt så att ni är redo för vad som komma skall i morgon!
  Övernattning: Tält 
  Måltider: Frukost, lunch & middag

 • Dag 4:

  Saddle Hut – Socialist Peak – Miriakamba Hut (ca 3570 m.ö.h. – ca 4566 m.ö.h. – ca 2500 m.ö.h.)

  Vandring: ca 6 km (uppåt), ca 10 km (neråt)
  Beräknad tid: 5-6 h (toppen), 4-6 h (Miriakamba Hut)
  Vegetation: Alpin öken och hedlandskap
  Ungefärlig temperatur: 5-25 grader (dag), -7 till 10 grader (och tidig morgon)

  Ni väcks någon gång under natten (ca 01.30-02-00) och äter en lättare frukost – mot toppen! Vägen ni ska ta er på är stenigt brant och direkt klippig på sina ställen. Ganska snart stannar ni vid Rhino Point (3820 m.ö.h. och 4-5 h till toppen) för en kortare paus. Innan ni når toppen ska ni korsa en svindlande, smal väg längs kraterkanten. Med utsidans ”klättring”, och insidans klippor, erbjuder Mount Merus krater en av Östafrika mest spännande, hisnande vandringar! När ni når toppen Socialist Peak, 4566 m.ö.h, håller solen på att gå upp över berget! Njut av den otroliga utsikten (om det inte är för mycket dimma) över kraterkantens klippor och över Ash Cone som reser sig från kratergolvet. Och vad kan slå synen med soluppgång över mäktiga Kilimanjaro? Ni tar samma väg tillbaka, till Saddle Hut, där ni äter lunch och vilar. Under dagen fortsätter ni ner till Miriakamba Hut där ni äter middag och sover.
  Övernattning: Tält 
  Måltider: Frukost, lunch & middag

 • Dag 5:

  Miriakamba Hut – Momella Gate (ca 2500 m.ö.h. – ca 1500 m.ö.h.)

  Vandring: ca 10 km
  Beräknad tid: 2-3 h
  Vegetation: Regnskog
  Ungefärlig temperatur: 20-25 grader (dag), ca 10 grader (natt och tidig morgon)
  Ni fortsätter er väg neråt genom regnskogen, och har god chans att se vilda djur i den frodiga, vackra naturen. Dessutom har ni fin utsikt, både tillbaka till kratern och framåt ner i Arusha nationalparks slätter. Tillbaka igen, nere vid bergets fot, får ni skjuts till er lodge.
  Boende: Ilboru Safari Lodge
  Övernattning: Tält 
  Måltider: Frukost, lunch & middag

 • Dag 6:

  Safari i Tarangire

  Idag spenderar ni hela dagen i parken på jakt efter de vilda djuren. I Tarangire kan ni se elefanter, giraffer, zebror, flodhästar, antiloper, lejon, geparder, hyenor, strutsar, bufflar och många andra djur. Dagen kommer ge er minnen och upplevelser för livet. Ni äter pickniklunch i parken och återvänder först till campen under eftermiddagen.
  Boende: Sangaiwe Tented Lodge
  Måltider: Frukost, Lunch & Middag

 • Dag 7:

  Safari i Tarangire

  Efter en tidig frukost på lodgen fortsätter äventyret i Tanzania med safari i Tarangire Nationalpark. Er resa går genom Tanzanias härliga landsbyggd, efter ca 4 timmar är ni framme vid parken och det är nu dags för ert första safariäventyr. Tillsammans med er guide söker ni efter de vilda djuren. Tarangire är känt för de stora Baobabträden som kan ha en diameter på över 5 meter och sina stora elefantflockar.
  Boende: Sangaiwe Tented Lodge
  Måltider: Frukost, Lunch & Middag

 • Dag 8:

  Flyg till Zanzibar

  Njut av en trevlig frukost på lodgen, därefter körs ni till Kilimanjaro Airport för att därifrån flyga till Zanzibar. Väl framme på Zanzibar möts ni upp och körs till ert boende. 
  Boende: Michamvi Sunset Bay
  Måltider: Frukost, Lunch & Middag

 • Dag 9-13:

  Zanzibar

  Njut av härliga dagar på Zanzibar. Hotellet omges av en vacker trädgård med höga palmer. I anslutning till hotellet finns möjlighet till många olika utflykter bland annat kryddsafari, djuphavsfiske, besök i Stone Town, eller varför inte bara njuta av Indiska oceanen och hotellets härliga omgivning.
  Boende: Michamvi Sunset Bay
  Måltider: Frukost & Middag

 • Dag 14:

  Hemresa

  Njut av er sista dag på Zanzibar, ni körs till flygplatsen i god tid före avresa.
  Måltider: Frukost

Kontaka oss

  

Drömmer ni om att bestiga Kilimanjaro? Skicka en förfrågan, så tar vi fram ett programförslag till er! Välj den resa som du är intresserad av och fyll- i samtliga uppgifter nedan. 

Drömmer ni om att bestiga Kilimanjaro? Skicka en förfrågan, så tar vi fram ett programförslag till er! Välj den resa som du är intresserad av och fyll i samtliga uppgifter nedan. 

Drömmer ni om att bestiga Kilimanjaro? Skicka en förfrågan, så tar vi fram ett programförslag till er! Välj den resa som du är intresserad av och fyll- i samtliga uppgifter nedan. 

Resmål: Tanzania
När går resan: Året runt
Destinationer: Arusha, Mt Meru, Tarangire & Zanzibar
Avreseflygplats: Stockholm, Göteborg & Köpenhamn
Ankomstflygplats: Kilimanjaro International Airport  
Hemreseflygplats: Kilimanjaro International Airport  

Vem kan bestiga Mt. Meru
Att bestiga Mt. Meru är en stor utmaning, både fysiskt och psykiskt. För att bestiga Mt. Meru krävs ingen teknisk klättring. Det är möjligt för alla som har glädje och fysik som inte ger vika. Om du är aktiv och gillar utmaningar så är det en spännande erfarenhet att bestiga Mt. Meru. Om du aldrig tidigare befunnit dig på hög höjd är det bra att vara medveten om att du kan få förlorad matlust, trötthet, huvudvärk. Att nå toppen är en stor utmaning och en stor prestation. 

Förberedelser:
Det är en stor fördel om du har erfarenheter av att vara ute och vandra i skog och mark. För att delta på en bestigning bör du vara i god fysisk form, och van vid att vara ute i naturen. Inför en bestigning kan det vara bra att förbereda sig både fysiskt och psykiskt, detta gör du bland annat genom långa vandringar, leta gärna efter områden med branta stigningar. En tränad kropp är alltid bättre förberedd än en otränad, samtidigt är det viktigt att vara medveten om att det inte går att veta i förväg hur man reagerar på att befinna sig på hög höjd.

Klimat:
Mt Meru sträcker sig genom flera klimatzoner pga den varierade höjden. Det här betyder att vegetationen och klimatet pendlar mellan tropisk savann, regnskog, hedlandskap, för att sedan gå över till alpin öken. Generellt kan man säga att regnskogen dominerar områderna mellan 1200 - och 2700 m ö h, hedlandskap mellan 2700 - och 3500 m ö h, den alpina öknen mellan 3500 - och 5000 m ö h, och därefter är det alpin öken. 

Då större delen av bestigningen sker på högre höjder så kan det bli riktigt kallt, med en temperatur ner mot hela 25 minusgrader. Och oavsett under vilken årstid ni reser så finns det alltid chans till nederbörd med både snö och regn.

Mellan januari och mars är solen ofta framme under morgonen och senare på eftermiddagen. Perioden mellan juni och augusti brukar erbjuda ett klarare och kallare väder. September och oktober brukar ofta bli mildare och skapa molntäcken under trädgränserna, men med fri sikt på de högre höjderna. Under november och december kan vädret variera. Man bör undvika att bestiga Meru under den stora regnperioden som infaller april och maj. 

Vårt team:
Under en bestigning har ni en privat huvudguide, egen kock och ett team med bärare. Våra huvudguider har många års erfarenhet av att guida bestigningar av Mt Meru. Hela teamet finns till för er under er bestigning. Det är krav från myndigheterna i Tanzania att alla guider ska vara certifierade, en trygghet för er som bestiger Mt Meru.

Säkerhet:
Vi lägger upp våra bestigningar med stort fokus på säkerhet trots detta går det inte att garantera att oönskade händelser inte inträffar. Våra huvudguider finns för att hjälpa er om det skulle vara så att något problem uppstår. Om det är någon deltagare som behöver avbryta bestigningen följs denne ner för berget, eventuella extra boendekostnader står resenären själv för. På alla camper finns det ett förstahjälpen team. Guiderna har också kommunikation med vårt team i Arusha som kommunicerar med oss. Vi tecknar försäkring hos Flying Doctors som har 24/7 beredskap. Som resenär är du skyldig att teckna en fullgod reseförsäkring.

Mat:
Alla måltider ingår på Meru. Maten är god och välsmakande och framtagen för att passa svenskar och norrmän. Vi har genom åren utvecklat en meny som tillfredsställer det energibehov som behövs på Meru.

Så här kan menyn på Mt Meru se ut:
Deltagarna väcks med varm dricka, te eller kaffe på sängen.
Frukost med bröd, diverse pålägg, stekt ägg, korv och havregrynsgröt.
 Dricka består av te, kaffe, varm choklad och vatten.
Middagen består av soppa, huvudrätten kan bestå av potatis, kyckling och grönsaker.

Om du har behov av särskild diet är det möjligt för oss att arrangera och tillmötesgå dina behov. Meddela oss detta vid bokning. 

Vatten:
Första dagen på berget får våra bestigare 3 liter vatten var. Resten av bestigningen finns det tillgång till den mängd vatten som man behöver, kom ihåg att dricka mycket. Vattnet som ni får tillgång till under bestigningen hämtas från fjällbäckar på berget, vattnet kokas och filtreras tills det är färdigt att drickas.

Hygien:
Varmt vatten finns tillgängligt att tvätta sig med, var noga med att tvätta händerna före måltid och använd också våtservetter med desinfektionsmedel.

Boende:

Dricks:
Dricks ges till huvudguiden efter avslutad bestigning vid ankomst till Arusha. Rekommendation ca 200 usd per resenär.

Övriga kostnader för er:
*Visum 50 usd per person (om ni köper visum på plats)
*Dricks till er huvudguide cirka 200 usd per resenär
*Övrig dricks
*Utflykter som inte är beskrivna i programmet 
*Dryck
*Reseförsäkring
*Vaccinering

Villkor
Safariresor.se reserverar sig för att nämnda lodger inte är tillgängliga vid mottagandet av er beställning. Safariresor.se reserverar sig för valutaförändringar och prisändringar utanför Safariresor.se kontroll. Läs våra resevillkor. 

Resevillkor
Safariresor AB resevillkor ligger till grund för den förbindelse som ni gör i samband med att ni bokar en resa hos Kilimanjaro.se. Därför ber vi er att noga läsa igenom Kilimanjaro.se resevillkor. Våra resor omfattas av paketreselagen.

Kammarkollegiet
Enligt svensk lag är Safariresor AB som researrangör skyldiga att ställa resegaranti hos kammarkollegiet. Resegarantin säkerställer att du som kund hos Safariresor AB får pengarna tillbaka vid konkurs. Mer information hittar du på www.kammarkollegiet.se

Flygbiljetter
Internationella flygbiljetter är inte inkluderade i priset. Detta innebär att det är möjligt för er att boka flygresan själva om ni vill. När vi bokar flygbiljetter får ni först en reservation för er flygresa, där ni kan se er resrutt. Ni är ansvariga att kontrollera så att alla namn finns med och att namnen är stavade enligt era pass. Vi använder oss av elektroniska flygbiljetter som ni själva skriver ut. På flygplatsen skriver ni ut era boarding pass.

Pass & Visum
Passet ska vara giltigt 6 månader efter resans sista dag. Det ska finnas 2 tomma sidor i ditt pass för eventuell stämpling vid in- och utresa. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns några skador. Visum köps vid ankomst på flygplats för 50 USD. Visum kan även köpas på Tanzanias ambassad i Stockholm. Passet måste ha en giltighetstid på 6 månader efter resans sista dag.

Reseförsäkring
Som resenär ansvarar du själv för att säkerställa att du har en fullgod reseförsäkring för din resa. Detta är viktigt i de fall du drabbas av försening, skada, sjukdom mm. Vi ber dig därför att kontakta ditt försäkringsbolag och rådfråga dem. Som resenär ansvar du för att säkerställa att din försäkring också gäller för vistelse på hög höjd.

Vaccination
Det viktigt att ni vaccinerar er inför er resa. Kontakta din vårdcentral eller läkare för mer information om vilka vaccin som du behöver under din resa. Tänk på att vara ute i god tid med din vaccinering och kom ihåg att ta med ditt vaccinationskort under din resa. När du har kommit hem från din Afrikaresa ska du komma ihåg att du har varit i tropikerna. Om du börjar må dåligt efter din resa så tveka inte att uppsöka läkare. Informera läkaren om din resa till Afrika.

Medicin och sjukvård
Delar av er resa befinner ni er på svåråtkomliga platser, det innebär att det kan vara svårt att lösa specialbehov snabbt och smidigt under er resan. Det kan handla om kost eller läkemedel, därför är det av stor vikt att ni meddelar oss om era särskilda behov vid bokning av er bestigning så att vi kan anpassa programmet efter er eller komma med särskilda direktiv. Alla resenärer ansvarar själva för att ta med sig den medicin som man själv behöver. Det är bra att ta med sig ett eget litet ”medicin kitt” i förebyggande syfte; huvudvärkstabletter, vätskeersättning, handsprit, plåster, medicin för magåkommor mm.

Bagage och vikt
Vid bokning skickar vi ut en packlista, förhoppningsvis kan packlistan vara till hjälp när ni packar inför er resa. Tänk på att kontrollera hur mycket bagage ni får ta med er på flygresan. Vikten varierar beroende på vilket bolag ni flyger med. Om ni flyger inrikes under er resa i Tanzania ber vi er att vara extra observanta, ofta gäller särskilda direktiv för inrikesflygen. T ex: 15 kg per person inklusive handbagage i mjuka väskor. Vid frågor eller oklarheter vad gäller bagage ber vi er att kontakta oss. 

Transport i Tanzania
När ni landar på Kilimanjaro International Airport i Tanzania möts ni upp och hälsas välkomna, därefter körs ni till ert boende i Moshi.

Valuta
Valutan i Tanzania heter Tanzania shilling (TZS), ofta är det mer fördelaktigt att betala med lokal valuta än att betala med USD. Tanzania Shilling tar ni enkelt ut via uttagsautomat på Kilimanjaro flygplats, i Arusha eller i Stown town på Zanzibar. Det går också bra att betala med USD i hela Tanzania. Se till att ta med mindre valörer (1-5 dollar sedlar) då de är mest användbara. Vanligtvis går det att betala med kort på de flesta hotell/lodger & tältcamper men detta kan variera beroende på täckning, därför är det viktigt att ha tillgång till kontanter. 

Mobil
Mobilen har ökat BNP i flera afrikanska länder, det innebär också att man satsar på att på att bygga ut mobilnätet. Din täckning under din bestigning kan variera väldigt beroende på var du befinner dig samt vilken mobiloperatör du har.

Tidsskillnad
Tanzania är en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid. 

Språk
Tanzanias nationalspråk är engelska och kiswahili.  

Införsel till Sverige
Du är själv ansvarig för att det som du för med dig in i Sverige. Läs mer på www.tullverket.se 

Svenska Ambassaden
Den Svenska ambassaden i Tanzania ligger i landets kommersiella huvudstad, Dar es Salaam.

Adress
Mirambo Street/Garden Avenue, Dar es Salaam 

Postadress
Embassy of Sweden
P.O. Box 9274
Dar es Salaam
Tanzania

Ambassadens kontaktuppgifter
Tel: +255 22 219 6500
+255 22 219 6555 (Migrationsärenden)
Fax: +255 22 219 6503
E-post: ambassaden.dar-es-salaam@gov.se

Akuta konsulära ärenden
Vid akuta konsulära ärenden utanför kontorstid kontaktar du ambassaden per telefon 022-2196500 och trycker "0" för att kopplas till jourhavande tjänsteman.